Plenković: Zadnja tri mjeseca ja sam očito glavni ustaša u Srbiji

Matija Djanjesic / CROPIX

Uoči sastanka na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća, u Pragu, hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

Premijer Plenković komentirao je zabranu uvoza ruske nafte u Srbiju:

– Zadnja tri mjeseca ja sam očito glavni ustaša u Srbiji. Sad smo prešli iz tabloida u “ozbiljnije medije” no treba stvari reći onakve kakve jesu. Sve što se donosilo na razini EU-a, donosilo se zajednički. To je stav svih članica EU-a. Drugo, Srbija u ovakvim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice. Srbija ne može biti zemlja koja će ovdje doći, razgovarati o europskoj perspektivi, očekivati velike iskorake naprijed, a ne poštovati niti jednu sankciju prema Rusiji. Svu naftu koja Srbija treba, a želi je dovesti u Srbiju putem Jadranskog naftovoda, koja će doći na Krk, može – osim ruske, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Srbija ni na koji način neće biti ugrožena i da mora poštovati sankcijski režim EU-a.



– Srbija može kupovati naftu od bilo koga drugoga. Ta nafta može doći u Hrvatsku i Jadranskim naftovodom otići u Srbiju, kazao je Plenković.

Naglasio je da Hrvatska poštuje sankcijski režim i ne smatra normalnim da Rusija provodi agresiju na Ukrajinu, da tamo ljudi ginu, da se pritom javljaju humanitarna kriza, energetska, prehrambena, prijeti se i nuklearnim oružjem, a da netko tko ništa to ne poštuje, Hrvatskoj prijeti neke etikete. Može nafta, ali ne ruska, poručio je.

Komentari