Plenković: Zadaća vlasti da smanjuje podjele u društvu

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak s komemoracije u Jasenovcu da se Vladina politika zasniva na smanjenju podjela u društvu, osudi zločina iz II. svjetskog rata, pijetetu prema žrtvama te njegovanju kulture sjećanja koja pridonosi razumijevanju i toleranciji.

“Politika koju vodimo bazira se na jasnoj osudi zločina, na pijetetu prema žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu”, izjavio je Plenković novinarima pri obilasku spomen područja.

Dodao je kako je svo nasljeđe koje hrvatski narod ima kroz totalitarne režime bolno i teško, dijeli hrvatski narod.

Zadaća vlasti i obrazovnog sustava da smanjuju podjele

Naglasio je kako je stoga zadaća vlasti i obrazovnog sustava da smanjuje te podijele, kako bi istina koja se dogodila bila jasno vidljiva svima.



“Na tom tragu su sve naše aktivnosti sve ove godine i bit će u budućnosti, očekujemo da takvu politiku čuju i razumiju i predstavnici žrtava”, rekao je premijer.

Napomenuo je da su predstavnici njegove vlade već četvrti put na komemoraciji kako bi “osudili strahote” koje su se događale u Jasenovcu za vrijeme II. svjetskog rata, kao i zločine koje je počinio ustaški režim.

“Ono što je dobro da je današnje obilježavanje okupilo sve ključne dužnosnike državne vlasti. Ove godine je bila velika obljetnica vezana za logor Auschwitz, tada smo vrlo decidirano i u javnosti osudili fašističke i nacističke zločine, to radimo i sada te želimo da u Hrvatskoj njegujemo kulturu sjećanja”, naglasio je Plenković.

Mlade osvijestiti da se jedna od strahota II. svjetskog rata dogodila u Jasenovcu

Vrlo važnim je ocijenio ponavljati mladim generacijama da budu svjesni najvećih strahota koje su se dogodile tijekom II. svjetskog rata, da se jedna od takvih ružnih i tužnih epizoda dogodila i u Jasenovcu.

“Radimo na tome da predstavnici žrtava i vlasti zajednički odaju počast onima koji su ovdje poginuli. Pitanje dijaloga s predstavnicima žrtava je kontinuirano, veliki napori učinjeni su u mandatu ove Vlade, puno veći nego ranije”, poručio je.

Plenković je podsjetio kako kao predsjednik Vlade ne samo da je bio četiri puta u Jasenovcu, već je bio i u Yad Vashemu i Auschwitzu. “Politika koju vodimo, izjave koje dajemo su čvrste, jasne i s te strane otvoreni smo za daljnji dijalog”, ustvrdio je.

Upitan kako komentira navode da se u Ministarstvu branitelja financiraju “neoustašofilske udruge” koje istražuju navodni trostruki logor u Jasenovcu te zašto si Vlada dopušta “takvu blamažu”, odgovorio kako njegova vlada “nema nikakvog sluha za revizionizam”.

“To smo puno puta kazali i dokazali, što se tiče tih konkretnih projekata vidjet ću to s nadležnim ministrom”, rekao je premijer.

Komentari