Plenković: Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića

Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da Vlada podržava odluku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da podnese ostavku na tu dužnost nakon što se saznalo da je član masonske organizacije, smatra je odgovornim i ispravnim činom te ne dovodi u pitanje njegovu profesionalnost i neovisnost.

“Ovaj prijedlog razrješenja ne znači da je glavni državni odvjetnik postupao protivno zakonima te da svoju dužnost nije obnašao objektivno, nepristrano i neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i samim time povjerenju javnosti u neovisnost državnog odvjetništva, ali i pravosuđa u cjelini”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Vlada će prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika na njegov vlastiti zahtjev podnijeti Hrvatskom saboru, koji će o njemu donijeti odluku uz prethodno mišljenje nadležnog Odbora za pravosuđe.

Plenković je pritom naglasio da su načela i pravila ponašanja koja se očekuju od državnih odvjetnika u obnašanju njihove dužnosti, ali i u privatnom životu, postavljena izrazito visoko, a takva su jer ta dužnost ne dozvoljava prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranost i objektivnost onih koji odlučuju o progonu počinitelja kaznenih djela, zaštiti imovine RH i zaštiti zakonitosti.



“Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član jednog društva ili udruge, povjerenje je, nažalost, bilo narušeno, a neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je u pitanje”, ustvrdio je premijer.

Ponovio je da prilikom predlaganja Jelenića za glavnog državnog odvjetnika Vlada od njega tu informaciju nije dobila niti su iz bilo kojih drugih izvora imali saznanja o njegovom članstvu u masonskoj udruzi. Da je ta činjenica iznesena u razgovoru koji su vodili tada “mi bi je na adekvatan način uzeli u obzir prilikom donošenja odluke o prijedlogu kandidata za glavnog državnog odvjetnika”.

Dodao je kako je status te udruge legalan i ne postoji propis koji zabranjuje ikome, pa tako niti državnom odvjetniku, članstvo u nekom udruženju.

“Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića, ali podržava njegovu odluku kao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku te je u danim okolnostima smatramo odgovornim i ispravnim činom”, zaključio je premijer.

Plenković je čestitao novom predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na stupanju na dužnost nakon inauguracije, istaknuvši da su jučer komunicirali i dogovorili prve korake te će, uz predsjednikovu suglasnost, predložiti Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Komentari