Plenković potvrdio da je imao sastanak s DORH-om oko objave snimke napada i otkrio što je ponuđeno veledrogerijama

Facebook

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je veledrogerijama za podmirenje dijela duga ponuđen iznos koji je bio moguć bez rebalansa proračuna te da će se tražiti način kako sustavno osigurati održivi način plaćanja za lijekove i medicinske proizvode.

“Veledrogerije se javljaju u vrlo preciznim intervalima, biraju trenutak. Nekada to baš bude prije izbora, onda mi kažemo dođite nakon izbora i slično. Situacija je takva da je ponuda koja je bila na stolu u ovom trenutku bila moguća, bez rebalansa proračuna. To je bila poruka ministara Marića i Beroša. Nakon rebalansa proračuna nalazit ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati jedan održiv način plaćanja tih obaveza koji kontinuirano rastu”, izjavio je Andrej Plenković na konferenciji za novinare na kojoj je govorio nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta zbog koronakrize.

“To je pitanje koje imamo cijelo vrijeme, pitanje troškova zdravstvenog sustava, cijena lijekova, količina. Očekujem od ministra i HZZO-a da malo zagrebu i vide može li se tu nešto organizirati na način koji državu manje košta”, rekao je Plenković.

´Veledrogerije moraju operirati na hrvatskom tržištu i sutra´

Ocijenio je kako se razgovori s veledrogerijama uvijek vode “uz neke tenzije, ali se uvijek došlo do nekog rješenja, bitno je biti razuman i odgovoran”.

“Vodimo razgovore s njima koji će voditi do toga da ne dođe do problema u funkcioniranju zdravstvenog sustava. Bit će lijekova, veledrogerije moraju operirati na hrvatskom tržištu i sutra”, kazao je Plenković. Dodao je kako je zadaća ministra zdravstva da osim borbe protiv covida provede reformu sustava zdravstva koja će ga učiniti i financijski održivim.

Premijer se osvrnuo i na borbu protiv covida-19.

“Ako imamo toliko veći broj oboljelih od 1. listopada u odnosu na danas, onda se mi time bavimo svaki dan. Onda sigurno covid-19 nije nekakav karijes, nije nešto što treba obezvrijediti, podcijeniti, čemu treba lakonski pristupiti. Ako se maske trebaju nositi – onda se nose, a nose se ne samo u Njemačkoj, nose se i u Hrvatskoj, i onda se treba ponašati odgovorno”, proručio je.

´Sastanak s policijom i državnim odvjetništvom održan zbog objave snimke´

Premijer Andrej Plenković poručio je predsjedniku republike Zoranu Milanoviću da se s predstavnicima policije i državnog odvjetništva u subotu u vladi sastao jer se htio osobno uvjeriti smije li se objaviti snimka pokušaja teških ubojstava na Markovom trgu.

Plenković je potvrdio da su na sastanku održanom na njegovu inicijativu, u subotu u 9,30 sati, bili ministar unutarnjih poslova, šef SOA-e, glavni ravnatelj policije i županijski državni odvjetnik jer se htio uvjeriti hoće li objava dovesti u pitanje snimku kao dokaz u kaznenom postupku.

Objasnio je da je sastanak održan jer je bilo nebrojeno upita o tome što će sa snimkom, a takvu se odluka, dodao je, ne može donijeti bez konzultacija s onima koji vode postupak.

Budući da je policija dotad provela očevid i dostavila slučaj državnom odvjetništvu s pravnog aspekta mogla se donijeti odluka da se snimka prikaže medijima, rekao je Plenković.

Za Milanovića koji je jučer u Međimurju izjavio da nitko neće saznati za njegova putovanja helikopterom po Hrvatskoj jer je on štićena osoba, Plenković je kazao da “kada se nešto ne želi odgovoriti” onda je to tajna. Dodao je da je i on štićena osoba jednakog ranga, a u četiri godine mandata putovao je helikopterom tri puta – na Dugi Otok zbog vježbi, na Plješevicu zbog migranata i u Hrvatsku Kostajnicu zbog poplave.

“Ne vidim zašto bi aršini bili drugačiji, nemam problem da to kažem”, rekao je premijer nakon predstavljanja gospodarskih mjera.

Dodao je da o tome gdje će i kako putovati odlučuje on sa suradnicima. “Nismo mi neka lutka da je stavite u prijevozno sredstvo i vozi”, rekao je.

Plenković je odbacio nagađanja da desno krilo HDZ-a planira pokretanje opoziva predsjednika RH.

“Medijske spekulacije da neko desno krilo HDZ-a kuje plan ne bi li promijenilo Ustav, pokrenulo impeachment, nema to veze. Ne radi se tu o bilo kojoj inicijativi pa ću odmah sasjeći u korijenu jer broj tih spekulacija i plakanja da bi zbog fundamentalnih stvari mijenjali Ustav ne stoji”, rekao je premijer. “Tko god vam to govori recite mu da ne govori istinu”, zaključio je.

 

Komentari