Plenković: Važno je da se ne događa da Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije. Glavne teme koalicijskog sastanka bile su rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao da će se idućeg tjedna u četvrtak i u petak nastava održavati online za sve škole i razrede.

O Proračunu

– Ministar Marić je predstavio konture i rebalansa, i proračun za 2022., i projekcije proračuna za 2023. Najavljeni rast BDP za ovu godinu je trebao biti nešto veći od osam posto prema projekcijama koje imamo kao Vlada i koje ima Ministarstvo financija, što smatramo da je jako dobro s obzirom na prošlogodišnji pad od osam posto, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Što se tiče partnera, svi su pozdravili i rebalans i proračun za sljedeću godinu, Vlada će usvojiti oba dokumenta u četvrtak, a idući tjedan ćemo raspraviti rebalans, a raspravu o proračunu ostavit ćemo za početak prosinca u Saboru.



O koroni

– Što se tiče covida, informirali smo kolege o epidemiji. Imamo sve veći broj novozaraženih. Važno je apelirati na sve koji se nisu cijepili da se cijepe, kazao je Plenković i pozvao na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

– U posljednja 24 sata na respirator je stavljeno još 18 osoba od toga 13 necijepljenih, od 159 hospitaliziranih 116 ih nije bilo cijepljeno, od preminulih 30 njih 23 nije bilo cijepljeno, nabrajao je Plenković naglasivši važnost cijepljenja.

O online nastavi

– Nakon sastanka sa stožerom u ponedjeljak danas smo poduzeli aktivnosti. Ministar Fuchs je dogovorio sa županijskim stožerima i stožerom grada Zagreba da se idućeg tjedna kad je blagdan Svih Svetih, da se četvrtak i petak nastava održi online tako da umirimo ovu školsku populaciju od ovog petka 29. listopada pa do 8. studenog, što mislimo da je jako dobro, rekao je premijer.

Dodao je da će se u četvrtak donijeti i odluka o minimalnoj plaći.

Izborni zakoni u BiH

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni, kazao je Andrej Plenković u utorak i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

– Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH, kazao je Plenković.

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni, naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav, rekao je hrvatski premijer.

– Hrvatska se zalaže za to da konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo predsjedništvo. Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva, kazao je.

– To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom, dodao je.

Plenković je istaknuo da SAD i Europska unija trebaju pomoći političkim strankama i liderima u BiH da se postigne dogovor o promjeni izbornog zakona do kraja 2021.

– Naša je želja da svaka takva izmjena prije svega bude prihvaćena ako je moguće konsenzusom svih aktera u BiH, kazao je.

O Milanovićevim izjavama o umirovljenju brigadira

– To je tema oko koje se ne kanim petljati niti je to u ovlasti predsjednika Vlade. U svih ovih pet godina koliko sam premijer nijednom se nisam miješao u pitanje promaknuća, razrješenja, umirovljenja bilo kojeg časnika pa neću ni sada. Po zakonu je jasno da u tom trokutu te stvari trebaju rješavati ministar, Glavni stožer i predsjednik pa nek rješavaju, rekao je Plenković.

– Uputio sam predsjedniku pismo danas u kojem predlažem sastanak Vijeća za obranu i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost isti dan. Dali smo tri termina u studenom i teme dnevnog reda. Bit će kroz jedno dva tjedna, najavio je.

O reformi zdravstva

– Ja sam već rekao, kako idu procesi izrade papira, postoje radne skupine, stručnjaci, to se konzultira, sad su krenule šire konzultacije, očito je netko od tih ljudi pustio u javnost radni tekst, sad se to komentira. To bih primirio, to su radni dokumenti, to su ideje. Nema tu nekog novog elementa koji bih ja trebao dodati, kaže Plenković.

– Kad uži kabinet, Vlada, svi bitni akteri dobiju ispeglan dokument, ne treba puno trošiti, znam da je to zgodno komentirati, dodao je.

O HDZ-ovoj uplati od 14,3 milijuna kuna

Premijer Plenković upitan je li HDZ uplatio danas traženi iznos po presudi Vrhovnog suda HDZ-u i Ivi Sanaderu potvrdio je da je novac uplaćen u državni proračun.

– Jesmo. Plaćeno je skoro 14,3 milijuna kuna u državni proračun nakon što smo napravili rebalans financijskog plana HDZ-a. Ta obveza je izvršena, uplata je izvršena i stvar je što nas tiče ad acta. HDZ je u trenutku kad sam ja postao predsjednik stranke u srpnju 2016. godine bio u minusu od skoro 17 milijuna kuna. Nakon toga smo imali dva puta parlamentarne izbore, dva puta lokalne, europske, predsjedničke, financirali sve obveze. Stranka već godinama nema kredita, dugova, niti obveza, uredno financijski posluje i stalno i ima pozitivna izvješća državne revizije, a samo od prihoda od članarina u zadnjih par godina HDZ je uprihodio 42 milijuna kuna. Način na koji vodimo stranku i politički i u smislu smjera vrijednosti svega onoga iza čega stojimo i programa Vlade i načina na koji financijski vodimo stranku je uredan pa nam je omogućio da riješimo ovu obvezu, koja je nekako visila u zraku sve ovo vrijeme i sad smo i to riješili i normalno ćemo funkcionirati nakon toga, rekao je Plenković.

Komentari