PLENKOVIĆ UPOZORIO NA POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE: Od ovog se virusa možemo zaštititi samo kombinacijom mjera, od kojih je prva i osnovna cijepljenje

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon svečanosti koju je uoči blagdana Božića po julijanskom kalendaru priredilo Srpsko narodno vijeće, predsjednik Vlade Andrej Plenković u razgovoru s novinarima osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i druge aktualne teme.

Važno je osobno odgovorno ponašanje, a Stožer će odlučiti jesu li potrebne nove mjere

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je s dolaskom omikron varijante koronavirusa zaraza eksplodirala i u mnogim zapadnoeuropskim zemljama gdje je procijepljenost mnogo viša nego kod nas, pa je za očekivati da će tako biti i u Hrvatskoj. Dodao je kako to govore i današnji brojevi – s više od 9000 zaraženih i visokim udjelom pozitivnih među testiranima. ksponencijalnom rastu te u čitavoj zapadnoj Europi omikron eksplodira, pa je za očekivati da će tako biti i kod nas.

Ponovio je da će Stožer razmotriti hoće li biti potrebne nove mjere, a pozvao je na osobnu odgovornost i pridržavanje mjera, od kojih je, kazao je, cijepljenje najvažnije.



– Od ovog se virusa možemo zaštititi samo kombinacijom mjera, od kojih je prva i osnovna cijepljenje, rekao je i ponovno pozvao na cijepljenje prvom, drugom i booster dozom.

– Ostale su mjere nošenje maske, prozračivanje prostorija, držanje distance, higijena – sve ono što će spriječiti virus da prijeđe s čovjeka na čovjeka jest samo kombinacija mjera. Zato je osobno odgovorno ponašanje bitno u ovoj situaciji. Po meni je manje bitno hoće li ugostiteljski objekti raditi dva sata kraće, bitno je da se ljudi ne dovode u situacije gdje će se lakše zaraziti, poručio je.

Dodao je kako se četvrti val epidemije s delta varijantom spuštao i došlo se do platoa od 4000-4500 novozaraženih, a sada se epidemija diže u 5. val omikrona.

Prema podacima koje mi je dao dr. Capak, udio omikrona u ukupnom broju zaraženih je sve veći. Treba se čuvati jednog i drugog soja virusa, kazao je te ponovio kako se treba cijepiti i držati se mjera.

Prema njegovim riječima, ključan je element osobne odgovornosti.

Na pitanje može li država pooštriti mjere, s obzirom na vrlo visoki broj novozaraženih, premijer Plenković kazao je da se već 7-8 mjeseci govori o važnosti cijepljenja, a što se tiče mjera Stožera, mnoge od njih postoje i danas i da se svi dobro pridržavamo onoga što je već na snazi, bilo bi lakše, rekao je.

Situacija u BiH

U razgovoru s novinarima Plenković se osvrnuo i na američke sankcije Miloradu Dodiku. Uz ostalo je rekao da je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH važan i da treba stvoriti okvir suradnje za Bosnu i Hercegovinu.

Nabava borbenih oklopnih vozila – projekt suradnje sa SAD-om

Premijeru Plenkoviću novinari su postavili pitanja i o američkoj ponudi za nabavu borbenih vozila Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku. Kazao je kako takvi kompleksni poslovi zahtijevaju detaljne analize.

– Prvi kontakt između SAD-a i Hrvatske bio je 2017. Taj proces traje dugo, Bradley su kvalitetni, a u varijanti koja je sada na stolu, s naoružanjem i svime što čini tu platformu kvalitetnim i korisnim jest da jačamo obrambenu suradnju sa SAD-om, jačamo vlastitu vojsku i naš doprinos kao saveznice NATO-a, a jačamo i hrvatsko gospodarstvo, istaknuo je.

Objasnio je da takvi poslovi podrazumijevaju detaljne analize.

– Očekujemo i pismeno izvješće sa sastanka s ministrom obrane, i kada završe sve konzultacije, bit će donesena odluka, reka je premijer Plenković.

Naglasio je da je Bradley projekt njegove Vlade i da će ona će donijeti odluku.

Komentirajući istupe predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji u vezi s američkom ponudom za Bradleye oštro kritizira ministra obrane i Vladu, Plenković je kazao kako mu je to pomalo smiješno.

– Pritiskati Vladu koja je sama krenula u taj proces mi je malo smiješno. Meni je bitno da mi kao Vlada profiltiramo sve, do najsitnijeg detalja, rekeo je.

Istaknuo je kako novac za tu operaciju nije problem.

Osvrćući se na Milanovićeve izjave, rekao je kako on nema nikakve veze s Bradleyima i da je riječ o projektu njegove Vlade.

– On nema nikakve veze s Bradleyjima, ne znam gdje je bio 2017., to je bilo nakon što sam ga pobijedio na izborima.Bradley je projekt ove Vlade, rekao je premijer Plenković.

Komentari