Plenković: Učinit ćemo sve da spriječimo daljnje širenje zaraze u Đakovu

Twitter

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je u nedjelju iz Đakova kako će državni sustav učiniti sve da spriječi daljnje širenje zaraze koronavirusom u tom gradu.

Plenković se u Đakovu, novom žarištu širenja zaraze u Hrvatskoj, sastao s čelnicima Gradske uprave te gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite.

Čini se manji broj novozaraženih u Đakovu, podatci dostupni sutra

Nakon sastanka je izjavio kako se, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i testovima koji se obavljaju u ovom trenutku, “čini da je manji broj novozaraženih, ali ti će podatci biti dostupni sutra”.

Dodao je kako je sa suradnicima došao ohrabriti gradonačelnika Marina Mandarića i poslati poruku svim građanima Đakova da budu oprezni, da se pridržavaju mjera higijene, dezinfekcije i distance, “što je zasigurno najbolji način u preveniranju daljnjeg širenja virusa covid-19 u Đakovu”.



Plenković je najavio kako će sutra zasjedati gradski Stožer civilne zaštite s kolegama sa županijske razine, a doći će i novi epidemiološki timovi iz Virovitice i Slavonskog Broda te pomoći aktivnostima u županiji i “mi ćemo kao sustav učiniti sve da spriječimo daljnje širenje zaraze u gradu Đakovu”.

Mislim da karantena za Đakovo nije opcija

Na upit novinara smatra li da treba razmišljati o karanteni i zatvaranju Đakova, odgovorio je kako, prema informacijama koje ima od Stožera, smatra da to nije opcija te da su epidemiolozi jako dobro obradili trenutno pozitivne osobe i njihove kontakte.

“Ono što je važno je da se svi pridržavaju mjera. Koliko shvaćam, noćni klub koji je ovdje inače radio je zatvoren, pa ne očekujem neku lokalnu transmisiju u noćnim satima. Bitno je da su krizme odgođene za dva tjedna, prema tome radi se na tome da nema nikakvih događaja koji bi na bilo koji način ugrozili stanovnike Đakova u idućim danima”, istaknuo je.

Upitan što očekuje od sutrašnjeg sučeljavanja na RTL televiziji, Plenković je rekao je kako očekuje argumentiranu raspravu o budućnosti Hrvatske, ističući kako je razlika između HDZ-a i SDP-ove koalicje u tome što HDZ ima postignuća iza sebe te jasan plan i program za sigurnu Hrvatsku.

HDZ ima plan kako u RH u iduće četiri godine otvoriti 100 tisuća radnih mjesta

“Imamo plan kako da u Hrvatskoj iduće četiri godine otvorimo 100 tisuća novih radnih mjesta, kako da stvorimo preduvjete za prosječnu plaću od 7.600 kuna i podignemo minimalnu plaću do kraja mandata na 4.250 kuna”, poručio je.

Napomenuo je kako je njegova Vlada u protekla tri mjeseca dala 5,3 milijardi kuna poslodavcima i radnicima u privatnom sektoru, ocijenivši da nitko nikada nije tako stao iza privatnog sektora kao aktualna Vlada.

Istaknuo je i da su ta sredstva osigurala da već sada u lipnju imamo isti broj zaposlenih, kao i što je bilo prije koronakrize što, tvrdi, znači da je spašeno više od 600 tisuća radnih mjesta te više od 100 tisuća poslodavaca.

“Naš je cilj da se na razini EU borimo za 22 milijarde eura u idućih sedam godina i ta će sredstva biti zamašnjak razvoja Hrvatske, a posebice ovdje u Slavoniji. To su argumenti s kojima idemo u raspravu”, zaključio je Plenković.

Komentari