Plenković u službenom posjetu Kosovu

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Republici Kosovo. Susreo se s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Tijekom dana, među ostalim, posjetit će hrvatsku manjinu u Janjevu te pripadnike Hrvatskog kontingenta u sastavu međunarodnih mirovnih snaga.

– Premijer Plenković je u prvom službenom posjetu Kosovu. Ovo je i prvi posjet hrvatskog premijera Kosovu u posljednjih 10 godina, javio je Miro Aščić za Dnevnik u podne.

Premijer se, dodao je, sastaje s cijelim kosovskim rukovodstvom – premijerom, predsjednicom i predsjednikom Skupštine. Hrvatska podržava neovisnost Kosova, ali i traži od vlasti pragmatičniji stav oko pregovora sa Srbijom.

Hrvatskoj su važni i ekonomski odnosi s Kosovom – ondje godišnje izvozimo robe u vrijednosti od oko 100 mil €, a uvezemo robe u vrijednosti od oko 4 mil €. S premijerom su, zbog toga, ondje i predstavnici Končara i Ericsson Nikola Tesla , kojima je to tržite važno.



Premijer će tijekom poslijepodneva posjetiti Janjevo, gdje je nekada živjelo oko 8.000 Hrvata. Danas ih je tek 200-tinjak.

Komentari