Plenković u Saboru Hrvatsko predsjedanje EU moglo bi biti uspješno pokrene li proces proširenja

Andrej Plenković
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije višestruko je korisno i dobra prilika za afirmaciju Hrvatske, a uspije li pokrenuti proces proširenja EU, moglo bi biti uspješno, istaknuto je u srijedu u saborskoj raspravi o izvješću premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskoga vijeća u 2019.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je zastupnicima u Hrvatskom saboru da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU za Hrvatsku imati višestruke koristi i veći značaj nego bilo što učinjeno do sada, bit ćemo snažniji i uvažavaniji. Najavio je kako će administracija biti učinkovitija u odlučivanju o financijskoj perspektivi i apsorpciji sredstava iz europskih fondova, te da će do 2023. biti iskorištena sva ugovorena sredstva.

Odbacio je tvrdnje kako ne radi u hrvatskom interesu, a na izjavu predsjednika SDP-a Bernardića o “šepurenju” u Europi, premijer je rekao kako to može izjaviti ‘netko tko ne razumije o čemu se radi’. Smatra da neki žele umanjiti značaj hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Vesna Pusić (Klub Glasa) rekla je kako hrvatsko predsjedanje ne treba smatrati stranačkom zaslugom, nego uspjehom hrvatske države. Hrvatska mora profitirati predsjedanjem, a dobra slika može pridonijeti njezinom ugledu i suodlučivanju u donošenju odluka na europskoj razini koje se odnose i na hrvatske građane, dodala je.



Podsjetila je kako će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja definirati brexit i donijet proračun, odnosno višegodišnji financijski okvir. Pozdravila je premijerove razgovore s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom koji je ključna osoba koja može otkočiti nastavak procesa proširenja EU.

Joško Klisović (Klub SDP-a) ocijenio je kako nemam potpuno jasan uvid u prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Založio se za nastavak procesa proširenja EU za vrijeme hrvatskog predsjedanja i što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

S obzirom da se Francuska tome protivi, Klisović je upitao premijera jesu li nedavno razgovarali i o tome.

Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je kako se premijer Plenković ‘šepuri’ u Hrvatskom saboru, jer to ne može činiti u Bruxellesu te da si svađom sa SDP-ovim zastupnicima podiže rejting prije unutarstranačkih izbora.

Domagoj Ivan Milošević (Klub HDZ-a) izrazio je razočaranje što još uvijek nisu pokrenuti pristupni pregovori EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenivši da se posljedice toga već osjećaju. Dodao je kako će se brexit završiti tijekom hrvatskog predsjedanja, a rok za to je 31. siječnja.

Hrvoje Zekanović (suverenisti) rekao je kako bi volio da je premijer u izvješću spomenuo da Hrvatska još traži više od 1000 nestalih osoba iz Domovinskog rata, da se posljednji europski rat vodio na hrvatskom tlu i da imamo neriješena pitanja sa Srbijom.

Ironično je izrazio nadu da hrvatska povjerenica za demokraciju i demografiju u Europskoj komisiji Dubravka Šuica neće prezentirati uspješne demografske mjere koje se provode u Hrvatskoj. Ustvrdio je kako ni premijer ni ministrica kulture ne reagira na egzibicije riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i postavljanje zvijezde petokrake na jedan od riječkih nebodera.

Miro Bulj (Klub Mosta) smatra kako predsjedanje Vijećem EU nije naročito značajno, ustvrdivši da je Hrvatska na dnu ljestvice po povlačenju sredstava iz fondova EU. Iako imamo povjerenicu za demokraciju i demografiju u Europskoj komisiji najmanje radimo na tome, smatra Bulj. Upozorio je na problem ilegalnih migranata, poručivši kako Hrvatska mora štititi svoje granice, i da ga više zanimaju problemi domaćeg čovjeka s tim u vezi nego što će o tome reći europski zeleni.

Upozorio je na skoru liberalizaciju prodaje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj koje će moći kupovati i stani državljani.

Komentari