Plenković u Livnu: Tema BiH je za Hrvatsku je par excellence političko pitanje

Foto: Damir Krajač/Cropix

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sudjeluje danas na predizbornom skupu Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji se održava u Livnu.

Prije održavanja skupa dao je izjavu medijima.

“Ovo je zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda. I ono na što cijelo vrijeme apeliramo, i to godinama, bilo bi dobro da se držimo fair playa, gdje svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo. To bi sigurno pomoglo kvalitetnijem funkcioniranju zemlje, boljim međusobnim onosima unutar zemlje, ali i intenzivnije i bolje odnose s Hrvatskom. Nadam se da će izbori proći korektno i da će kandidati HNS-a osvojiti sjajne rezultate na svim razinama i nakon izbora sudjelovati na svim razinama vlasti. Hrvatska će kao prijatelj, susjed, saveznik BiH, država koja joj je pomogla i kod oslobađanja teritorija, i na humanitarnom, diplomatskom planu, i u pristupu BiH Europskoj uniji”, poručio je Plenković.

O kritikama zbog razgovora s Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom u BiH, Plenković je rekao:



“Sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici razgovaramo, tema BiH je za Hrvatsku, u smislu državne politike, vanjske politike, brige o Hrvatima izvan RH, je par excellence političko pitanje. Mi smo zemlja koja će dati i savjet i stav svim našim partnerima. Razumijemo okolnosti i pitaju nas ljudi što mislimo. Bilo bi groteskno da Hrvatska vlada ne razgovara s visokim predstavnikom kad svi razgovaraju s njim, a pitanje koje se treba riješiti je ispravljanje nepravde prema Hrvatima.”

Na pitanje hoće li biti kasno ako Schmidt donese sada promjene izbornog zakona, Plenković je rekao da je sve do njega i nikad ništa nije kasno.

Komentari