Plenković: Treba pripremiti plan za gospodarsku reaktivaciju; Prostora za popuštanje će biti

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da je od ministara zatražio da naprave plan nužnih i korisnih društvenih i gospodarskih aktivnosti koje bi željeli aktivirati kako bi izašli s prijedlozima za postupnu gospodarsku reaktivaciju primjerenu epidemiološkim okolnostima, objavio je RTL.hr

“Politički je najbitnije da smo temeljito analizirali cijelu aktualnu situaciju u vezi krize s koronavirusom, njenim zdravstveno-sigurnosnim i gospodarsko-socijalnim aspektom”, rekao je Plenković nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Kada ministri definiraju aktivnosti za koje smatraju da bi pridonijele normalizaciji aktivnosti u određenom vremenskom razdoblju, od epidemiologa će zatražiti da ih stave u okvir onoga što je u ovoj fazi borbe protiv širenja zaraze realno i moguće, objasnio je.

“To je pristup kojim se vodimo proteklih dana razmišljajući kako na siguran način reaktivirati gospodarstvo i tijekove normalnih aktivnosti. To je zadaća koju sve članice i članovi Vlade imaju u sljedećim danima”, dodao je Plenković, istaknuvši da će s prijedlozima za gospodarsku reaktivaciju izaći kada se takav dokument pripremi.



Raspravu koju je Hrvatska vodila kao predsjedajuća u Bruxellesu rezultirala je objavom dokumenta Europske komisije i Europskog vijeća koji govori o komunikaciji kako imati europski pristup izlaznoj strategiji iz trenutne situacije gdje su mnoge aktivnosti stale, naglasio je.

“Poruke koje su i oni poslali su vrlo slične onome što radimo ovdje. Dakle temeljimo naše zdravstveno-sigurnosne procjene na mišljenju znanstvenika i struke te inzistiramo na koordiniranom pristupu koji će omogućiti da Europa budu ono što jest, a to su slobode kretanja ljudi, robe, usluga, kapitala na način kako je to bilo i prije krize”, rekao je Plenković.

“Strategija restriktivnih mjera polučila rezultate”

Upitan hoće li njegove riječi biti interpretirane kao moguće popuštanje mjera te odnose li se spomenute aktivnosti na aktivnosti ministarstava ili gospodarstva, rekao je da se odnose na sve.

“Ne bih se upuštao u prevođenje. Dio koji je za budućnost, idemo kao i sve ostale zemlje, svi smo u istoj situaciji i želimo doći u fazu kada epidemiološke okolnosti dopuste da reaktiviramo gospodarstvo, a to najbolje mogu znati oni koji se bave pojedinim aktivnostima i djelatnostima”, poručio je.

Dodao je se redovno sastaju s epidemiolozima te potvrdio da će prostora za popuštanje biti. Dodao je i da je strategija restriktivnih mjera kako bi se smanjila brzina zaraze polučila rezultate te da će fokus svih resora biti na domove za starije osobe s obzirom na to da su se pokazali kao najosjetljivije područje.

Što se tiče izjave predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da Europi treba neka nova vrsta Marshallova plana, rekao je da ova vrsta krize je snažno pogodila sve europske članice te da ona aludira na to da se iskoristi trenutna faza još uvijek nedogovorenog sedmogodišnjeg europskog proračuna i da ga se prilagodi novim okolnostima kako bi se države članice brže i učinkovitije izvukle iz krize i da po ostvarenju epidemioloških pretpostavki krenu u zamah gospodarskih aktivnosti i investiranja, objavio je RTL.hr.

Komentari