Plenković: Sutra ćemo obraniti ministra Grlića Radmana i predstaviti novog predsjednika Vlade i ministra financija

Tom Dubravec / CROPIX

Premijer Andrej Plenković boravi u Okučanima gdje je sudjelovao na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te je komentirao aktualnosti.

“To je tema koja traje već jako dugo, ideja je ministra da se preciziraju neke odredbe koje su očito nedorečene u Zakonu o obrani i uzrokuju određene poteškoće, to nije nikakva novost”, kazao je na pitanje o najavama da se za jesen spremaju izmjene zakona kojima je cilj smanjiti ovlasti predsjednika Zorana Milanovića.

Komentirao je i izmjene Ustava o čemu se u utorak raspravlja u Saboru.

Na pitanje kako odgovara na optužbe Mosta da su trgovali s brojem ruku u Saboru u svezi inicijative za promjenu Ustava, premijer je kazao:



“Apstrahirat ćemo tek komentare i epitete koje oni drugima lijepe, pa ćemo reći nešto razumno. Da bi se bolje reguliralo pitanje referenduma potrebno je izmijeniti Ustav, Ustavni zakon i Zakon o referendumu, da bi se postigao smisao referendumskih inicijativa, a za to jepotrebno smanjiti broj potpisa, definirati potrebnu većinu za pojedine teme i omogućiti da Ustavni sud prije nego se skupljaju potpisi verificira je li to pitanje koje neka inicijativa želi staviti kao temu u skladu s Ustavom i dopušteno. Sve što se ovdje radi je dobro.

“Nama je drago da, za razliku od ovih, postoje u Saboru političke opcije koje žele bolju regulaciju te teme, to nije tema koja traje jedan dan. Zakon o referendumu tema je u raspravi i to je nešto što traje mjesecima, to što ovi ne prate igru je njihov problem”.

O sjednici GSV-a u ponedjeljak je rekao:

“Tamo smo raspravljali o energetskoj situaciji i krizi, nastojanjima da se iskoristi sva mogućnost REPowerEU i da Vlada nastavi manevrirati s paketima koji će pomoći i građanima i institucijama.

Nisam primijetio da su oni nešto sugerirali. Mi smo u fazi kad imamo milijun 660 tisuća zaposlenih, nikad manje nezaposlenih, kad smo osigurali članstvo u europodručju, pred vratima Schengena, ključnih infrastrukturnih projekata, mi ćemo naravno naš paket i mjere kalibrirati da pomognemo najpotrebnijima, da koristimo sve mjere i politike i na taj način pokazati nezamjenjivu ulogu države.

Nakon usvajanja eura, na jesen ćete vidjeti paket, imamo sada puno drugih prioriteta. Sutra ćemo obraniti ministra Grlića Radmana i predstaviti novog predsjednika Vlade i ministra financija”, najavio je Plenković.

“Mi smo dali paket od pet milijardi kuna, da tog nije bilo, problemi rasta cijena energenata bi se osjetili puno više”, nadodao je, prenosi Direktno.

 

Komentari