PLENKOVIĆ: Stranka poštuje presudu, platit ćemo, odbacujem bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za to vrijeme

Nakon što je Vrhovni sud djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, zbog čega će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne i vratiti više od 14 milijuna kuna, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti.

– Vrhovni sud je danas objavio priopćenje koje se odnosi na presudu u postupku koji se odnosi na HDZ kao pravnu osobu. Potvrdio je presudu Županijskog suda na temelju koje je HDZ kao pravna osoba proglašena odgovornom zbog kaznenog djela. HDZ poštuje pravni poredak i odluke sudova, te će postupiti po presudi.. Uplatit će određeni iznos u državni proračun. Žao nam je da nisu uvaženi svi argumenti naših pravnika, moguće je poduzimanje daljnjih pravnih radnji i nakon toga ćemo donositi odluke u pravnom smislu.

– Što se tiče političkog konteksta, ja kao predsjednik odbijam odgovornost za radnje pojedinca koje su se događale 2004. i 2009. godine. Kada je riječ o politici koju vodimo, mi s time nemamo nikakve veze i ne preuzimamo odgovornost za aktivnosti pojedinca. S obzirom na brojne komentare koje smo imali prigodu slušati, gdje su bili argumenti da je hrvatsko pravosuđe zapravo pravosuđe HDZ-a i razne druge nebuloze, ono što je dokaz ovoga i današnje odluke je da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Ako ima i jedan primjer koji otklanja tu tezu je ova današnja odluka. Te teze ne stoje.

– Nije na meni da komentiram retoriku, ali u svakom slučaju, brojne netočne tvrdnje o utjecaju HDZ-a na pravosuđe danas su se pokazale floskulama i jeftinim oponiranjem HDZ-u.



Plenković je naglasio kako ne misli prihvatiti etiketu Ive Sanadera, ali i stranke kao kriminalne organizacije.

– Ivo Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj. Mislim da ne moram 2021. godine govorit da obični članovi HDZ-a, a velika većina nije znala ni imala veze. Ja sam nedavno u Rijeci rekao da neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera ili bilo kakve kriminalne organizacije. Više od pola staža sam predsjednik stranke, nemamo nikakvih kredita ili dugova i vodimo transparentu politiku. Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, podsjetio bih da je HDZ to platio na parlamentarnim izborima 2011. godine. Što se tiče oporbe, u situaciji kada smo dvaput pobijedili na parlamentarnim izborima, ta oporba se raspala sama od sebe. Od krize u Agrokoru, covid krize, potresa, poplava… ništa me ne čudi. Impresionira me to da u situaciji gdje se SDP prepolovio na dvije skupine, tabore se na 1 posto, 3 posto… Naravno da će koristiti ovu situaciju i pokušati HDZ-u , koji se nosi sa svim izazovima hrvatskih građana, nešto podvaliti.

HDZ, kaže Plenković, ima novac za platiti.

– Ja sam već rekao da stranka poštuje sud i presudu, platit ćemo to u državni proračun, a što se tiče reperkusija na financijsko poslovanje stranke, neće ih biti. Stranka će to platiti, zatvoriti tu stranicu i gotovo. Rekao sam, žao mi je što dio naših navoda pred Vrhovnim sudom nije uvažen. Ali, ništa me ne čudi.

Komentari