Plenković: Što više cijepljenih to manje teško oboljelih te time i manje hospitaliziranih i preminulih, svi će se cijepiti i oni bez zdravstvenog osiguranja

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U petak se održava sjednica hrvatske Vlade, na kojoj se, među ostalim, govori o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres. Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Hrvatskoj.

Vlada će, uz ostalo, razmotriti prijedlog o produžetku financiranja u 2021. godini programa energetske obnove obiteljskih kuća i donijeti zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca.

Na dnevnom redu je i Izvješće o provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije za 2020.

U uvodnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da bi do kraja mjeseca Nacionalni plan oporavka i otpornosti trebao biti odobren što znači da bi na jesen trebali krenuti u provedbu tog plana.



Osvrnuo se na cijepljenje te rekao kako zasad “jednom dozom imamo 46,8 posto cijepljenih sugrađana, a sa dvije doze 39 posto stanovništva”.

“Što više cijepljenih to manje teško oboljelih te time i manje hospitaliziranih i preminulih. To su sve učinci cijepljenja. Rizik zaraze je veći na onima koji nisu cijepljeni. Na 44 potvrđena slučajeva zaraze najmanje jedna osoba će preminuti. Riječ je o golemom riziku za osobe starije dobi i kronične bolesnike. Više od 92 posto preminulih osoba od ili s Covidom su bili starije dobi”, rekao je premijer te još jednom apelirao na sve da se cijepe.

“U cijeloj krizi imali smo na umu jednu misao vodilju koju smo održali i realizirali. Kod nas nije došlo do krize zaposlenosti, stečajeva, društvene krize koja bi se sigurno dogodila da Vlada nije poduzela određene mjere. Očuvali smo radna mjesta i spriječili otpuštanja radnika. Kriza nas je koštala više od 34 milijarde kuna. A 12 milijardi kuna smo izdvojili za očuvanje radnih mjesta”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se i dalje moraju voditi dijalozi s partnerima. Obavljeni su razgovori sa socijalnim partnerima odnosno sindikatima i poslodavcima. Potpore od 4000 kuna i dalje će se nastaviti kao i do sada.

“Dogovoreno je da oni poslodavci kod kojih je 70 posto i više zaposlenika koji imaju covid potporu dobivat će potporu u punom iznosu. Na taj će se način promovirati cijepljenje i dalje. Ovo je situacija u kojoj ovisimo jedni o drugima. Svima će se omogućiti da se cijepe uz Hrvatskoj, čak i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje”, naglasio je Plenković.

Komentari