Plenković: Sredstva za mirovine bit će osigurana ma koliko dugo trajala kriza

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da su preksinoć dobili informaciju o proboju koronavirusa u Dom za starije u Splitu. U tijeku je izrada epidemiološkog izvješća o tome što se zaista dogodilo.

Očekuje da nadležni ministri još jednom dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa za osjetljive skupine građana. Rekao je da danas očekuju izvješće.

Rekao je da se dinamično i jako dobro porvode mjere iz prvog paketa, 563 tisuće radnika je prijavljeno za mjere. Tvrdi da će sredstva za mirovine biti osigurana ma koliko trajala kriza. Zaželio je sretne blagdane, ali naglasio da se svi moramo pridržavati mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus.



Podsjetio je da je jučer posjetio Split i naglasio da je potreban dodatni oprez unatoč tome što nema teže kliničke slike kod zaraženih. ”Svi se pitaju kad će popustiti mjere, ali ključ uspjeha je u našim rukama, treba se pridržavati se mjera i u vrijeme blagdana”, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 44 dana. Podsjetio je na jučer donesene dvije mjere o otvaranju tržnica i produljenja rada trgovina u tri dana. ”To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Htjeli smo da ljudi dobiju friške namirnice, ali sve se mora odvijati u skladu sa striktnim uputama”, naglasio je. Najavio je da će pratiti provedbu mjera, a kaže da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne.

Ministri su usvojli izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima se na popis zaraznih bolesti dodaje covid-19.

Mostarskoj bolnici 43 milijuna kuna

Donijeli su i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se osiguravaju uštede od 2,1 milijardu kuna kako bi se moglo pomoći gospodarstvu pogođenom koronakrizom. Gotovo 90 posto sredstava ide za očuvanje radnih mjesta. U idućem razdoblju očekuje se, kaže, nova preraspodjela u proračunu.

43 milijuna kuna donirat će se Bosni i Hercegovini za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19. Novac će doznačiti sukcesivno Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u svrhu suzbijanja COVID-19 za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Komentari