Plenković: Snagom, znanjem i financijskim sredstvima hrvatska država stoji iza svojih građana

Zeljko Puhovski / CROPIX

Povijest Hrvatske bratske zajednice priča je o uspjehu, rekao je u Pittsburghu premijer Andrej Plenković u obraćanju članstvu te organizacije pozivajući ih da nastave pridonositi ulaganju iz Sjedinjenih Država i osnaživanju odnosa s Hrvatskom.

– Povijest Hrvatske bratske zajednice (HBZ) je priča o uspjehu u održavanju hrvatskog identiteta, rekao je u govoru u četvrtak navečer premijer koji boravi u Sjedinjenim Državama u sklopu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a.

U 130 godina postojanja ta zajednica temeljena “na kršćanskim načelu solidarnosti, međusobnog pomaganja, podrške siročadi, unesrećenim članovima zajednice i u drugim potrebama, pokazala je i jedinstvo s Hrvatima u domovini.

Zahvalio je na solidarnosti koju je HBZ pokazala tijekom desetljeća.



– Hrvati iz Amerike pokazali su u kritičnim trenucima kako podržati Hrvate u domovini, rekao je.

Pohvalio je sporazum Zagreba i Washingtona o ukidanju viza za hrvatske građane pri ulasku u SAD-u te uskoro i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanje

Smatra da je potrebna veća razmjena između Hrvatske i SAD-a.

– Što vi možete učiniti i dan danas … još možemo povećati ulaganje iz SAD-a, rekao je.

– Siguran sam da vi možete pridonijeti da odnosi između Hrvatske i SAD budu snažni kao što su bili i da nastave jačati.

Premijer je istaknuo da su u “u samo tri desetljeća” hrvatske države ostvareni “doslovce svi strateški ciljevi”, kao što su samostalna, suverena država, teritorijalni integritet, izgradnja institucije, tržišno gospodarstvo, članstvo u euroatlantskim integracijama, od iduće godine ulazak u šengenski prostor i eurozonu.

To su ciljevi “koje je prvi predsjednik samostalne Hrvatske Franjo Tuđman iznio nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja 1991., istaknuo je.

Kao i u govoru održanom početkom tjedna pred predstavnicima američkih Hrvata u New Yorku, Plenković je pohvalio sve što njegova vlada čini za pomoć građanima i gospodarstvu da se nosi s posljedicama ruske agresije na Hrvatsku.

– Snagom, znanjem, financijskim sredstvima hrvatska država stoji iza svojih građana, poduzetnika, obrazovnih institucija, zdravstvenih ustanova te je donijela paket pomoći od 21 milijun kuna

HBZ osnovana je 1894. kada je imala nešto manje od 300 članova, a danas broji oko 50 tisuća diljem svijeta s imovinom od 512 milijuna američkih dolara, stoji na njezinim mrežnim stranicama.

Komentari