Plenković: Razgovarat ćemo o međunarodnoj situaciji i događanjima u Afganistanu. Naši odnosi sa Slovenijom su u jako dobroj fazi

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu sudjeluje na 16. Bledskom strateškom forumu (BSF). Tamo će održati i niz bilateralnih sastanaka. Sastat će se s predsjednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem…

Uoči početka Foruma, premijer Plenković dao je kratku izjavu medijima.

“Osnovne dvije teme su budućnost Europe i pitanje proširenja. Razgovarat ćemo i o pripremi summita u listopadu u Sloveniji ‘EU i Zapadni Balkan’, raspravit ćemo i međunarodnu situaciju, vezano uz događanja u Afganistanu”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je Orban tražio bilateralni susret s njim, a sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem neće biti bilaterale, ali će se sigurno sresti.



Uoči početka Bledskog strateškog foruma, Plenković je istaknuo kako su Hrvatska i Slovenija u vrijeme mandata premijera Janeza Janše doveli odnose u jako dobru fazu u kojoj se sve rješava.

“Mislim da smo u ovom periodu u vremenu premijera Janše uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Gospodarski odnosi, turizam, otvorena pitanja – sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje”, rekao je Plenković.

Dodao je da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose, te da je to moguće učiniti u ovom mandatu vlade.

Crnogorci otkazali svoj dokaz

Hrvatski premijer se trebao sastati i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, no crnogorska delegacija otkazala je svoj dolazak.

U Sloveniju su stigli i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, te premijeri Češke, Slovačke, Grčke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Albanije.

Ondje su i dvojica od trojice članova predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

U četvrtak dolazi i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji će govoriti na panelu o suradnji na Jadranskom moru, objavio je N1

Komentari