PLENKOVIĆ PUTUJE U UKRAJINU Sastat će se i s ukrajinskim političarima

Foto: screenshot

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković putuje u nedjelju u dvodnevni posjet Ukrajini gdje će sudjelovati na Inauguracijskom summitu Krimske platforme u Kijevu. Odmah pri dolasku u Kijev susrest će se s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. S premijerom putuju šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.

Plenković će u ponedjeljak održati sastanak s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Na summitu će Zelenski predstaviti Krimsku platformu odnosno novi, međunarodni koordinacijski format, čiji je cilj poboljšanje učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovor na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanje daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranje zaštite žrtava, navodi se u vladinom priopćenju.

Platforma će djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.



Za vrijeme summita predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije o potvrđivanju posvećenosti neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

Summit se održava uoči 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine, a očekuje se dolazak oko 40 stranih delegacija, piše na službenoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Uoči Inauguracijskog summita Krimske platforme, Zelenski je rekao da će se “s Ukrajinom vratiti život na Krim”.

U okviru Krimske platforme trebao bi se razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju više od stotinu ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je ukrajinski predsjednik.

Dodao je kako je za “napredak” u tome nužan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Podsjetimo, odnosi Kijeva i Moskve napeti su od ruske aneksije Krima 2014. godine. U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su uslijedili poginulo je više od 13 tisuća ljudi.

I njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju treba doputovati u Kijev. Dva dana uoči planiranog putovanja u Ukrajinu posjetila je Rusiju i s Putinom, među ostalim razgovarala i o Ukrajini.

Komentari