Plenković: Prvi put smo pobijedili lijevu opciju u sve četiri zagrebačke jedinice

screenshot

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Većina naših birača je svjesna naših postignuća u prošlom mandatu. Siguran sam da je u našem mandatu bilo grešaka, ali smo radili ono što smo najbolje znali”, kazao je Plenković.

Sučeljavanje s čelnikom SDP-a i Restart koalicije Davorom Bernardićem ocijenio je važnim. “Sučeljavanje je bila prilika da se vidi kakav je tko lider, tko bi mogao biti predsjednik vlade u ovakvim zahtjevnim prilikama”.

“Mi smo ovaj put ponovo osvojili 23 mandata u četiri zagrebačke izborne jedinice. Mi smo ostvarili isti rezultat kao 2016., ali smo ovaj put pobijedili lijevu koaliciju u sve četiri jedinice što se nije nikada dogodilo”, rekao je Plenković.



Govoreći o obnovi Zagreba od potresa rekao je da je 200 milijuna eura osigurano od Razvojne banke, uslijedio je i zahtjev prema europskom Fondu solidarnosti te dodao kako je njegova ideja da se iz inozemnih izvora prikupi 20 milijardi eura za obnovu. Kako je rekao nastojat će naći formulu koja će sustavno obnavljati i protupotresno ojačavati brojne zgrade koje su stradale.

Plenković je kazao da su u nedjelju na večer malo se opustili, “u okvirima disciplinirane mineralne i obične vode”, dodajući da nema vremena za slavlje. “Ima puno ljudi koji traže od Vlade i Sabora da djeluje”, rekao je aktualni premijer koji je tijekom ponedjeljka potvrdio da HDZ ima relativnu većinu od 76 mandata. Naime, u ponedjeljak su odrađeni inicijalni razgovori s predstavnicima nacionalnih manjina, Reformista i HNS-om, izvijestio je Plenković, “da vidimo hoće li podržati našu vladajuću većinu i oni su pristali na to, nismo ulazili u detalje”.

Smanjenje broja ministarstava

Najavio je kako namjeravaju smanjiti broj ministarstava, ali da još traju konzultacije te nije želio izlaziti u javnost s konkrentim planovima.

“To smo jasno kazali u našem programu Sigurna Hrvatska. Vodimo konzultacije o tome kako da prilagodimo na najfunkcionalniji, najučinkovitiji način buduće resore, ali dopustit ćete nam još par dana da se oko toga unutar sebe konzultiramo”, kazao je šef HDZ-a.

“Idemo da se što prije formiraju Vlada i Sabor, da što prije donesemo zakon, krenemo u porezne reforme, krenuti s mjerama, smanjenje broja minitarstava, smanjenje broja lokalnih jedinica”, najavio je šef HDZ-a.

“HDD: higijena, dezinfekcija i distanciranje. To su tri elementa koja će najbolje spriječiti širenje zaraze”, rekao je Plenković, posebno apeliravši na mlade. Istaknuo je da je sad puno manji broj hospitaliziranih slučajeva nego u ožujku te da je jako mali broj pacijenata na respiratorima, što znači da je virus isti, ali da nas ljetni mjeseci ipak čine donekle otpornijima, prenosi Direktno.hr.

Komentari