Plenković prozvao ‘romantičarske suvereniste’, pita se zašto nisu bili u HDZ-u prije trideset godina

Zeljko Puhovski / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da kada je HDZ jedinstven – tada i pobjeđuje na izborima te je pozvao da nakon unutarstranačkih izbora svi skupa rade za dobrobit stranke i Hrvatske.

“Puno je izazova pred nama. Politička tektonika se i formalno s današnjim danom promijenila. To treba biti signal za sve članove i simpatizere HDZ-a da budemo okupljeni i snažniji. Kada je HDZ jedinstven, kada se svi lovimo za jedan štap, tada pobjeda HDZ-a nije u pitanju”, rekao je Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Trešnjevka.

Pozvao je i da nakon 15. ožujka, kada će biti unutarstranački izbori za vodstvo stranke, s istim entuzijazmom svi skupa rade za dobrobit stranke i Hrvatske.

Navodeći kako sada na unutarstranačkim izborima rade ogroman unutarstranački demokratski iskorak, Plenković je izrazio uvjerenje kako će oni koji sudjeluju u toj kampanji imati stalno na umu opći interes HDZ-a.



“Opći interes HDZ-a je da iz tog demokratskog procesa izađe snažnija, da iskoristi tu raspravu da okuplja a ne da razdvaja. Da iskoristi tu raspravu, da se pripremimo svi zajedno s programima i s idejama za ono najbolje što ćemo ponuditi hrvatskim ljudima na parlamentarnim izborima”, poručio je.

Podsjetivši na postignuća Vlade i HDZ-a za vrijeme njegove Vlade, Plenković je rekao i da mogu biti izrazito ponosni na razini pozicioniranja Hrvatske u Europi i svijetu. Istaknuo je kako je HDZ danas utjecajna, uvažena i ugledna stranka i u obitelji europskih pučana. Naveo je i da nije bilo slučajno to što je Izborni kongres Europske pučke stranke bio održan u Zagrebu u studenom prošle godine. “To je bio najveći međunarodni politički skup uopće održan u Hrvatskoj u proteklih 30 godina”, istaknuo je.

Prozvao ‘suvereniste’

Govoreći o zadaćama koje su pred njima, predsjednik HDZ-a kazao je kako na nacionalnoj razini ima puno pretendenata na politički prostor HDZ-a te puno onih koji se pozivaju na suverenizam.

No, smatra taj “romantičarski suverenizam” djeluje danas pomalo anakrono kada dolazi od onih koji nisu bili politički aktivni niti dio njihove stranke prije tridesetak godina. Također, djeluje i čudno u vremenu kada su – radeći na temeljnim odrednicama politike HDZ-a i predsjednika dr. Franje Tuđmana, postali članicom NATO-a i EU.

“Danas je taj suverenizam 2020. nešto puno drugačiji. Država je snažnija i narod živi bolje ukoliko pametno koristi okupljanje suvereniteta na europskoj razini To je ono što mi danas radimo”; naglasio je Plenković. Dodao je i kako bez članstva u EU nema ni 357 milijuna eura za Pelješki most, nema LNG terminala, nema ni širokopojasnog interneta niti ogromne investicije u hrvatske željeznice i sl.

Plenković je je rekao i da će se krajem tjedna u Bruxellesu boriti da naša zemlja, kao zadnja zemlja koja je ušla u EU, dobije više sredstava jer zaslužujemo jednaki razvoj kao i zemlje koje su u EU ušle 2004. godine. Istaknuo je i da su pregovarački okvir o novom europskom proračunu uvrštena dva paragrafa koja uvažavaju hrvatske specifičnosti. Uz to, prvi put su u jednom takvom dokumentu prepoznati demografski problemi koji su svojstveni čak pola članica EU.

I predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić pozvao je sve da se na unutarstranačkim izborima svi suzdrže od teških riječi i međusobnih napada jer kada oni završe svi zajedno trebaju sjesti i ne dozvoliti ono što su si već jedanput dozvolili – da ne budu na potrebnoj razini kako bi obnašali vlast na državnoj i lokalnim razinama.

Na povijest osnivanja HDZ-a na Trešnjevci podsjetili su predsjednici područne organizacije HDZ-a Trešnjevka sjever i jug, Zvonimir Milas i Danijel Samardžija, prvi predsjednik HDZ-a Trešnjevke Tomislav Družak i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica.

Komentari