Plenković proglasio “logičnom” inicijativu Europskog parlamenta o pozivu na prekid pristupnih pregovora sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji

Ranko Suvar/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je proglasio “logičnom” inicijativu Europskog parlamenta o pozivu na prekid pristupnih pregovora sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji, ponovivši da se u trenutnim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice.

Radio Slobodna Europa jučer je objavio uvid u dokument Europskog parlamenta kojim će se od Europske unije zatražiti da obustavi pregovore sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji.

Zastupnici bi na vanjskopolitičkom odboru EP-a o tome trebali raspravljati sredinom idućeg mjeseca, a konačno glasanje očekuje se u studenom.

Plenković je danas, na konferenciji za medije uz povjerenicu Europske komisije za koheziju i reforme Elisu Ferreiru, rekao kako je EP pokrenuo logičnu inicijativu.– U ovakvoj globalnoj krizi, u kojoj se točno i jasno razaznaje dobro od zla, ne može se sjediti na dvije stolice, kazao je premijer.

Plenković je ponovio da se ne može imati aspiracije postati članica EU-a i dijeliti vrijednosti, a da se istodobno jasno ne stane iza paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u okolnostima lažnih, orkestriranih referenduma i najave aneksije ukrajinskog teritorija.

Srbija je uz Bjelorusiju, pomagača Rusiji u napadu na Ukrajinu, ostala jedina europska država koja nije uvela sankcije Rusiji, čak i nakon što su to učinili nekoć tradicionalni saveznici Moskve poput Kazahstana.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković prošli je petak pak u New Yorku s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom potpisao sporazum o konzultacijama dvaju ministarstava po pitanjima vanjske politike, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju ruskih građana za rat u Ukrajini te na dan početka referenduma o pridruživanju Rusiji okupiranih dijelova Ukrajine.

Komentari