Plenković: Predložit ću Saboru da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš

Goran Mehkek / CROPIX

“Evo nakon konzultacija s Nacionalnim odborom za zdravstvo HDZ-a, s užim vodstvom stranka, nakon telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini, želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš”, rekao je premijer Plenković novinarima.

Beroš ima potporu HDZ-ova odbora za zdravstvo

Ranije je radio u KBC-u Sestara milosrdnica, u Vinogradskoj, sada je na Rebru, ali u svakom slučaju čovjek koji poznaje sustav izutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva”,rekao je premijer.



Na pitanje novinarke Ive Puljić Šego kojim se kriterijima vodio tijekom biranja ministra, premijer je odgovorio sljedeće:

“Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je čini mi se već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj sada da nije došlo do promijenjenih okolnosti, 64. je godište, iskusan je, dobro poznaje zdravstveni sustav, angažiran je i mislim da će javnost najprije za vrijeme saslušanja na Odboru za zdravstvo u Hrvatskom saboru imati prilike malo ga bolje upoznati”, kazao je premijer.

Vili Beroš ulazi u Banske dvore? Kako izgleda njegova imovinska kartica?

Rekao je i koje su glavne teme i zadatci za novog ministra.

“Naš sustav zdravstva uvijek može i treba dodatna poboljšanja. Cijeneći sva postignuća koja smo so sada ostvarili, on će prionuti poslu da naš zdravstveni sustav učini naravno dostupnijim, kvalitetnijim za pacijente i da se dotakne one ključne teme, financiranja zdravstvenog sustava koji nažalost generira određene gubitke,” istaknuo je premijer.

Upitan hoće li Kujundžić okrenuti leđa HDZ-u rekao je da neće i da tu ne vidi nikakav problem ni poteškoću.

“Milan Kujundžić ima mandat u saboru. Nije to takva prva situacija”, rekao je i dodao:

“Sasvim je prirodno da onaj koji je dobio mandat da se vrati i preuzme odgovornost u Hrvatskom saboru. Ne vidim tu nikakav problem ili poteškoću.”

Kujundžić: Vraćam se na svoje mjesto u Sabor i na svoje mjesto u KB-u Dubrava

Na pitanje hoće li vratiti sigurnosnu provjeru ministara rekao je sljedeće:

“Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku. Tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje. Dakle, to je ključni element. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora ili intervjua. Ali morat ćemo malo, po meni, osnažiti filtere određenih odabira – najprije na razini stranke, a onda možda kasnije i sustavno na razini države”, kazao je premijer, piše N1.

Komentari