Plenković: Postupno se vraćamo normalnom načinu života, bilateralnim aranžmanima omogućit ćemo raniji dolazak turista

Predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković posjetio je Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje je dao podršku kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora.

“Zaslužuju podršku oni kandidati, kandidati HDZ-a, koji su proteklih godina predano radili za jug Hrvatske, za Dubrovačko-neretvansku županiju. Mi smo kao Vlada odlučili fizički povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Dolazeći u Dubrovnik, vidimo koliko je napredovala gradnja Pelješkog mosta, koji će u rujnu biti i fizički spojen. Time rješavamo integritet hrvatskog teritorija. Taj projekt će trajno ostati kao svjetionik naše koristi od članstva u EU-u”, rekao je Plenković u Dubrovniku.

Govorio je i o epidemiji, cijepljenju te tzv. covid putovnicama.

“Omogućavanjem dovoljnih količina cjepiva omogućili smo svima koji to žele, da se cijepe. Vidimo da je broj novozaraženih manji, očito je da virus jenjava”.



Rekao je da su to covid digitalne potvrde, a ne putovnice.

“To su isprave koje olakšavaju kretanje ljudi. Najvažniji da ljudi koji se kreću, koji će biti turisti, ili su preboljeli koronavirus ili su cijepljeni ili da imaju važeći negativan test, ta tri elementa su najbitnija. Ovaj akt će stupiti na snagu 1. srpnja, a za provedbene akte treba još šest tjedana, jučer razgovarao s premijerima nama bliskih zemalja, svi su iskazali interes da njihovi sugrađani žele doći i mi ćemo napraviti bilateralne aranžmane dok ova potvrda ne stupi na snagu i time omogućiti da turisti u Hrvatsku dođu ranije”, objasnio je.

Za popuštanje mjera rekao je da je to postupno vraćanje ka normalnom načinu života.

Odgovorio je predsjedniku Mosta Boži Petrovu koji je rekao da županije ne bi trebale niti postojati.

“On stalno promiče ideju ukidanja županija i u tome je kompletni apsurd njegove kandidature. Zašto bi u nedjelju netko išao dati glas nekome tko smatra da županije treba ukinuti”, rekao je te dodao kako županijom dobro upravlja Nikola Dobroslavić, a “to će i nastaviti činiti”.

 

Komentari