Plenković poručio ukrajinskom premijeru: Hrvatska Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja i pomoć u razminiranju

Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljom u Kijevu rekao je kako “Hrvatska Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja i pomoć u razminiranju jer u cijelosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine”. 

“Hrvatska je 90-ih godina prošla iskustvo s privremeno okupiranim područjima i s te strane je naše iskustvo mirne, naglašavam mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a naročito na teritoriju Europe”, rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska već pomaže Ukrajini svojim iskustvima kada je riječ o braniteljskoj populaciji te najavio pomoć i u procesu razminiranja.

Plenković je naglasio kako “imamo specijalizirane tvrtke koje se bave pitanjem razminiranja i svu pomoć smo spremni staviti na raspolaganje ukrajinskoj vladi”.



Ukrajinski premijer zahvalio je Plenkoviću “na svemu što je dosad učinio” na europskom putu istočnoeuropske zemlje.

Sastanak Plenkovića i Šmihalja održan je prije Inauguracijskog samita Krimske platforme. Šmihalj je hrvatskog premijera pozvao u službeni bilateralni posjet Ukrajini u jesen.

O tome je hrvatski premijer napisao objavu na Twitteru.

S premijerom @Denys_Shmyhal dogovorili smo bilateralni posjet Ukrajini najesen te održavanje hrvatsko-ukrajinskog poslovnog foruma za jačanje gospodarske suradnje. ?? čvrsto podupire europski put i teritorijalni integritet ?? te je spremna pomoći s iskustvom mirne reintegracije! pic.twitter.com/8HYThKLwHK

— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) August 23, 2021

 

Podsjetimo, Plenković sudjeluje u ponedjeljak na Inauguracijskom samitu Krimske platforme koju će predstaviti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U okviru Krimske platforme trebalo bi se pronaći rješenje sukoba na istoku, razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju više od stotinu ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je Zelenskij nekoliko dana uoči događanja u Kijevu.

Komentari