Plenković podržao inicijativu Global Citizen ‘Pandemija će proći kad cijela populacija primi cjepivo’

Foto: screenshot

Premijer Andrej Plenković podržao je inicijativu Global Citizen, koja se bori protiv koronavirusa, te koncert Vax Live čiji je cilj podignuti svijest o cijepljenju.

“Već 16 mjeseci živimo s pandemijom koja je potpuno izmijenila naš način funkcioniranja, naš način života, utjecala je na našu zdravstvenu situaciju, utjecala je na naše gospodarstvo i financijsku stabilnost, utjecala je na način na koji svijet danas funkcionira. Pandemija će se okončati tek kad cijela populacija bude u mogućnosti primiti cjepivo”, istaknuo je.

Podsjetio je da je pokrenut niz inicijativa za vrijeme hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a prošle godine koje su dovele do osnivanja skupine Tim Europa i inicijative COVAX. Dodao je da će Hrvatska nastaviti podupirati takve aktivnosti na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini.


‘Vax Live: Koncert za ujedinjenje svijeta’ objavljen je na YouTubeu 8. svibnja, a snimljen je 2. svibnja na kalifornijskom stadionu pred tisućama cijepljenih posjetitelja.

Global Citizen je prije emitiranja koncerta objavio da je kampanjom prikupljeno 302 milijuna dolara i da je osigurano više od 26 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Sredstva su namijenjena za distglobribuciju cjepiva, testiranje i osobnu zaštitnu opremu, u sklopu inicijative COVAX, objavio je američki Nacionalni javni radio (NPR).

“Ne možemo odmoriti ili se potpuno oporaviti dok ne bude pravedne distribucije u svaki kutak svijeta”, rekao je princ Harry, vojvoda od Sussexa.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u snimljenoj poruci kako “surađuje s čelnicima diljem svijeta kako bi se dijelilo više cjepiva i ubrzala njihova proizvodnja”. Papa Franjo je pozvao da se ‘ne zaborave najranjiviji’.

Koncert je vodila Selena Gomez, a nastupali su Jennifer Lopez, Foo Fighters, Eddie Vedder.


Komentari