Plenković: Ovaj virus ozbiljna je prijetnja zdravlju i životima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se referirao na rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom, poručivši kako je taj virus ozbiljna prijetnja te da njegovo relativiziranje za posljedicu ima nepridržavanje mjera i neodgovorno ponašanje čime se ugrožava zdravlje i gospodarstvo.

U Hrvatskoj su u četvrtak zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pandemije, a ujedno je i najveći skok u jednom danu, čak 179 više od jučer, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

“Ovaj virus je ozbiljna prijetnja zdravlju i životima. Omalovažavanje i relativiziranje ima za izravnu posljedicu nepridržavanje zaštitnih mjera i neodgovorno ponašanje čime ugrožavamo i zdravlje i gospodarstvo”, poručio je.

Podcrtao je da je potrebno poklanjati povjerenje znanosti i Stožeru, a ne voditi se za “politikantskim nagađanjima i improvizirajućim savjetima”.



Bliži se jesen u smislu klimatskih okolnosti te je sve više dana s vremenskim uvjetima koji pogoduju širenju virusa. Zbog takvih i budućih uvjeta ljudi će sve više vremena boraviti u kućama, u zatvorenom gdje je vjerojatnost zaraze veća.

“Stoga Stožer poduzima mjere kako bismo se što bolje mogli nositi s ovim najvećim izazovom”, poručio je premijer, naglasivši da im je cilj pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja kao prioriteta i funkcioniranja ekonomije i društvenog života.

Bitno je da jedno ne ugrozi drugo, ali to ovisi od svakoga od nas, kazao je Plenković, ističući da moramo biti jedinstveni u ovoj borbi i imati povjerenja u odgovornost građana. “Znam da nikome nije ugodno nositi maske u zatvorenim prostorima, no osobito tamo gdje se ne može ostvariti distanca to je zaista važno i moramo to prihvatiti”, dodao je.

Odgovornim ponašanjem pridonijeti ekonomskom patriotizmu

“Održat ćemo gospodarsku aktivnost, gospodarstvo mora ići, no istodobno  da bismo to osigurali osobna odgovornost svakog građana i discipliniranost je presudna. Mala žrtva za svojevrsni komoditet osigurava normalan rad i zdravlje. To je ključna formula uspjeha u ovoj borbi”, poručio je premijer.

Nužno je, ističe, izbjegavati velika okupljanja, čak i kada je riječ o obiteljskim te je apelirao na međusobnu solidarnost i poštovanje.

“Ako moramo održati gospodarstvo, moramo raditi, ići u škole, održavati funkcioniranje cijelog društva zato je pretpostavka zdravlje i potrudimo se da mu svatko od nas da svoj doprinos”, pozvao je premijer, dodajući da je nužno “kroz odgovorno ponašanje pridonijeti ekonomskom patriotizmu”.

Iznoseći podatke o koronavirusu u Hrvatskoj, rekao je da, nakon što je broj aktivnih slučajeva u tri tjedna, od 5. do 20. rujna prepolovljen s 2800 na manje od 1200, dok se u većini europskih zemalja povećavao – u posljednjih tjedan dana bilježimo ponovno zabrinjavajući trend.

U manje od deset dana broj aktivnih slučajeva je skočio za 1000 i danas premašuje 2200 aktivnih slučajeva

Sličan trend je, kaže, u većini europskih zemalja gdje se broj oboljelih povećava. Primjerice, u Italiji je više od 60.000 aktivnih slučajeva, u Njemačkoj 30.000, Mađarskoj 22.000, Grčkoj 10.000, Austriji i Slovačkoj 9.000, u BiH 5.500, Crnoj Gori 3800, Sloveniji 2200, Srbiji 1800, u Belgiji je 100.000 slučajeva, a Francuskoj 500.000.

Napominje da je diljem svijeta dosad oboljelo više od 36 milijuna ljudi, a više od milijun ih je umrlo od koronavirusa, što je svaka pedeseta smrt u svijetu.

Pandemija se, kako se i pretpostavljalo, ubrzava. Samo  jučer je bilo rekordnih 343.000 oboljelih, dva puta više nego krajem lipnja. U Europi je dosad oboljelo više od 5,6 milijuna ljudi, a broj mrtvih je dosegao 228.000, što je  više nego u SAD-u, naveo je Plenković.

Komentari