Plenković održao govor u Saboru; Bartulica mu odgovorio: Učinak Vladinih mjera preskroman, građani su pod ovrhama, a vi tražite donacije

Foto: Pixell

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu, podnoseći u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće Vlade, kako će mjeseci pred nama bit će teški i puni novih izazova, te pozvao na odgovornost, požrtvovnost i solidarnost.

Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vrijeme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge pridonosimo zajedničkom uspjehu, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije, jer nam umjesto štetnih podjela treba jedinstvo, naglasio je.

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska, kao i prije trideset godina, pokazati da ima snagu, sposobnost i ljude zahvaljujući kojima će uspješno prevladati nedaće.

Klubovi zastupnika ga prozivaju: Ovo je vlada kontinuiteta loših stvari

Na redu su rasprave klubova zastupnika. Prvi na redu je Peđa Grbin.



“Ovo je Vlada kontinuiteta. To je kontinuitet loših stvari. Predsjednik Vlade gotovo nije govorio o onom što je bilo loše. Da točno je, 2020. je obilježila korona. Korona je nešto čije posljedice svatko osjeća svakoga dana. No svaka ih država otklanja na bolji ili lošiji način. Mi smo nažalost izabrali lošiji put. Put bez plana, bez vizije, put ad hoc odgovora. Posljedica toga je da ministar zdravstva govori o tsunamiju bolesnika i osim svoje ostavke ne nudi odgovor kako će se država nositi s krizom. Ne postoji jasan program koji bi propisao točke koje će država poduzeti. Postoji bijeg Vlade od odgovornosti, skrivanje iza stožera”, rekao je Grbin i dodao da se javnost pokušava uvjeriti da je stanje u Hrvatskoj bolje nego u svijetu.

“Nešto moram pozdraviti, a to je izjava predsjednika Sabora. On je jučer rekao da će odluke o lockdownu donesti Sabor”, naglasio je.

“Predsjedniče Vlade, kad govorite o zajedništvu, učinite nešto. Pozvali smo vas na razgovore. Dajte da razgovarama, da zajedno donesemo rješenje. Dajte da izbjegnemo lockdown koji srljamo”, pozvao je Grbin premijera.  Prozvao je i ministra zdravstva zbog nebavljenja dugom bolnica. Rekao je da su u SDP-u predlagali energetske vaučere.

Pritisak na medije 

Grbin je pozdravio mjere koje je Vlada donijela sa spas gospodarstva, ali smatra da nisu dovoljne. Rekao je da će SDP opet predložiti moratorij na kredite. Rekao je i da se kasni s obnovom Zagreba.

Rekao je da bi se šefa Fonda za obnovu Zagreba staviti pod “ingerenciju” Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa. Dodao je i kako govor mržnje nije od jučer nego traje godinama, a predbacio je Plenkoviću da nije govorio o konkretnim mjerama za obrazovanje.

“Nedostaje vam vizije pa i sposobnosti kritičkog razmišljanja” rekao je Grbin i podsjetio premijera da nije govorio o pritisku na medije i problemima s kojima se novinari suočavaju zbog čega i Europa opominje Hrvatsku”.

Učinak Vladinih mjera je preskroman

“Moram biti kritičan prema izvješću premijera Plenkovića, moramo pošteno i odgovorno krenuti na zadatke. Sigurno da Vlada nije odgovorna za pandemiju korona virusa, cijeli svijet se nosi s tom situacijom. Dolaze nam na naplatu godine nečinjenja i propusta, zato smo i ranjiviji u ovom teškom trenutku.

Rekli ste, premijeru, da je mudra odluka održavanja izbora u sedmom mjesecu, ali postavlja se pitanje što bi bilo da su izbori održani na jesen. Kakav bi bio rezultat da su u vrijeme izbora prosvjedovali liječnici i da se sve ovo događalo kao što se događa u KB Dubravi? Ne možemo si priuštiti da se ponovno sedam godina ekonomski oporavljamo od gospodarske krize. Na većini ljestvica se nalazimo na dnu Europske unije. Moramo biti svjesni toga. Često ističete i lažnu sigurnost i stabilnost, a imamo klijentelistički model upravljanja”, rekao je Bartulica u svom obraćanju.

Bartulica je Vladi i zamjerio što traže donacije od građana, istih onih građana koji su pred ovrhama. Ponovio je i svoje čuđenje Plenkovićevoj privrženosti komunističkoj Kini.

“Vidim ponovno pokušaj da se tragedija na Markovu trgu iskoristi za političke poene. Ako govorimo o govoru mržnje onda budite dosljedni. Volio bih čuti odgovor na pitanje provodi li tjednik Novosti, kojeg financira Vlada, govor mržnje ili govor ljubavi? Neprestano ismijavaju i provociraju sve ono što je sveto hrvatskom narodu. To se sve financira od strane poreznih obveznika”, zapitao se Bartulica.

Rekao je da si Hrvatska ne može priuštiti novi lockdown. Smatra kako je učinak Vladinih mjera preskroman.

“Očito nije dovoljno jer drugi rade bolje”, kaže Bartulica.

“U ovim izvanrednim okolnostima tražite donacija građana. Građani su pred ovrhama”, napomenuo je.

Anka Mrak Taritaš kaže da u Vladi, kad je zdravstvo u pitanju nestalo je struje, a generatori ne radi.

“Nama ste govorili da se pripremo na tešku jesen, a sami ste niste pripremili. Ministar je imao vremena za preizbornu kampanju, za slikanje sa zvijezdama, ali nije imao vremena pogledati rade li gerenratori u KD Dubrava”, rekla je Mark Taritaš.

Komentari