Plenković odgovorio Puigdemontu da Katalonija nije tema hrvatskog predsjedanja vijećem EU

flickr.com

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je bivšem predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu kako pitanje statusa Katalonije ne bi trebali rješavati šefovi država EU-a, nego bi ono moralo biti riješeno u Španjolskoj, izvijestile su španjolske novinske agencije EFE i Europa Press.

Puigdemont je u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu održao govor u kojem je pozvao Vijeće EU-a, kojim od ovog mjeseca predsjeda Hrvatska, da podrži dijalog između Katalonije i Španjolske.

“Tijekom rasprave je spomenuto da smo mi, kao predsjedništvo, zatražili dijalog. To pitanje nije razmotreno, a posebno ne na razini Vijeća, niti je ono dio aktivnosti našeg predsjedanja. To je stvar koja mora biti riješena u Španjolskoj“, izjavio je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji za medije.

Vijeće Europske unije je institucija EU-a u kojoj ministri iz 28 država članica koordiniraju politike.Puigdemont je tijekom svog govora rekao kako je Katalonija „unutarnje europsko pitanje“ koje će biti prisutno tijekom šestomjesečnog predsjedanja Hrvatske zbog čega je „potrebno pronaći političko rješenje preko dijaloga i pregovora“.

Puigdemont je u Španjolskoj optužen za poticanje ustanka nakon što je 2017. godine organizirao referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Ustavni sud bio je zabranio referendum. Sudac Vrhovnog suda zatražio je u petak od Europskog parlamenta da Puigdemontu oduzme zastupnički imunitet kako bi mogao biti izručen u Španjolsku.

Potpredsjednik u bivšoj Puigdemontovoj vladi, Oriol Junqueras, u listopadu je osuđen u Madridu na 13 godina zatvora.

Puigdemont i član njegove bivše vlade zadužen za zdravstvo Toni Comín u svibnju su bili izabrani u Europski parlament koji im je bio uskratio akreditacije, no u prosincu su ih dobili nakon presude Europskog suda u Luxembourgu. Ovaj tjedan su prvi put sudjelovali na sjednici.

Komentari