Plenković odgovorio Milanoviću: Što se mene tiče, cijeli mandat može biti ovakav

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade “Pauci”, čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio im na izuzetnom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji. Premijer je kasnije odgovarao na upite novinara.

Komentirajući sukob s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko imenovanja veleposlanika naglasio je kako nikakve podjele fifty-fifty neće biti.

“Što se tiče imenovanja veleposlanika, podsjetit ću hrvatsku javnost da smo mi kao Vlada na prijedlog Ministarstva vansjkih i europskih poslova predali prijedlog imenovanja nekoliko veleposlanika koje je on (predsjednik Zoran Milanović) dobio, ima ga u svom uredu. Kad odgovori na taj prijedlog, nastavit ćemo razgovore o toj temi”, rekao je premijer i naglasio kako nema zamjene teza.

“Podjele fifty-fifty, ono što on želi i što se neće dogoditi je da mi odaberemo par destinacija s par kandidata, a ostale njemu ostavimo prazne. Toga nema. Mene ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih. Kad sam ja bio premijer, a Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica, postojao je kulturan, civiliziran dijalog o ljudima koji su praktički svi iz sustava. Nikoga ne predlažemo s ceste. Teze o tome da je on branik da HDZ ne kontrolira svime je čista zamjena teza i neistina. Dobio je prijedlog kako to treba biti, ako mu netko nije drag i misli da ima nekog bvolje, a meni je rekao direktno ‘nemam nikoga’, pa ako nemaš nikoga, predloži nekoga. Nisam primijetio da veleposlanici rastu gore na Pantovčaku”, rekao je Plenković.



O obljetnici Bljeska

Za proslavu obljetnice Bljeska u Okučanima Plenković je rekao da će biti kao i one u Jasenovcu i na Plitvicama.

“Održan je sastanak, bili su predstavnici svih protokola. Dogovoren je sukcesivni protokol, kako je bilo u Jasenovcu, na Plitvicama, tako će biti i u Okučanima. Nema cirkusa, ne znam čemu takav komentar. Dolazimo u okučane da iskažemo naše poštovanje prema poginulim hrvatskim braniteljima i to je jedini razlgo zašto idemo tamo. Nema nikakvog glumatanja, nema nekakvog fingiranog zajedništva, zajedničkog polaganja vijenaca. On će položiti svoj vijenac, Sabor svoj, Vlada svoj. Na taj dan bitni su branitelji, a ne nekakvo hinjenje zajedništva i suradnje, a istodobno bacanje hrpetine uvreda na druge. Tu se javnost mora navići, to je cijena nekulturnog komuniciranja. Kad će to prestati? Što se mene tiče, cijeli mandat može biti sukcesivno.”

Komentari