Plenković odbacio optužbe o tome da se tajno dogovarao s Mađarima oko prodaje plina

Foto: Goran Mehkek/ Cropix

Premijer Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu u srijedu odbacio je optužbe da su Vlada ili bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić imali neki tajni dogovor s Mađarima oko prodaje plina.

“Optužili ste između redaka mene i Ćorića da smo imali neki tajni deal s Mađarima da neki direktori četvrte ili pete razine nezakonito profitiraju na prodaji hrvatskog plina, to nije dobro i nije točno”, poručio je Plenković zastupniku Matku Kuzmaniću (Socijaldemokrati) koji je upitao čiji je Ina propust.

“Čiji je Ina propust, vaše Vlade koja neposredno upravlja svim strateškim kompanijama u državnom vlasništvu ili vaše Vlade kao mogućeg posrednika između Ine i MOL-a?”, upitao je Kuzmanić.

Ljut sam više nego bilo tko drugi

Plenković je ponovio da je riječ o djelu pojedinaca i da će svi odgovorni odgovarati. „Ne vidim neku veliku zavjeru, možda ima negdje netko tko je to sve osmislio, a nije ovih nekoliko koji su obuhvaćeni procesom, ja ne znam tko je ali ako se otkrije i taj će odgovarati” , kazao je.



Plenković je ponovio kako je dobro što se slučaj otkrio. „Ja sam više ljut nego bilo tko drugi, da nam se takvo nešto dogodi u vrijeme energetske krize”, dodao je

Na upit Natalije Martinčević (Reformisti) o usklađivanju mirovina s inflacijom i povećanju neoporezivog dijela dohotka Plenković joj je poručio kako mu je šteta što se odlučila prijeći iz pozicije u opoziciju te potom naveo sve mjere koje je Vlada donijela za umirovljenike.

Umirovljenici u primarnom fokusu

Paketom mjera išla je izdašna indeksacija mirovina, te još snažniji paket jednokratne pomoći za umirovljenike, a predloženo i da se od 1. siječnja dodatno povećaju minimalne mirovine za tri posto, naveo je.

„Umirovljenici su nam gotovo bili u primarnom fokusu upravo zato jer imaju niska primanja pa da im najviše pomognemo”, istaknuo je Plenković.

Martinčević je između ostalog upitala i za ostavku varaždinskog župana Anđelka Stričaka koji sudjelovao u incidentu u jednom kafiću na što joj je premijer odgovorio da je Stričak bio žrtva u incidentu.

“Kontinuirano se pojavljuje u crnoj kronici, pozovite ga na ostavku”, poručila je Martinčević premijeru.

Milana Vrkljan (Za Pravednu Hrvatsku ) zanimalo je šalju li neimenovanjem veleposlanika SAD poruku Hrvatskoj u kontekstu pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ispraviti nepravdu i očuvati stabilnost BiH

Iz svih kontakata s američkim dužnosnicima jasno je da su SAD jedna od ključnih zemalja koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH te da je njihova pozicija gotovo u cijelosti konvergira s onim za što se zalaže hrvatska Vlada, odgovorio je premijer.

„Mi smo kao vlada podržavali razgovore između političkih čelnika stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, do toga nažalost nije došlo, ne krivnjom Hrvata. Podržavali smo napore EU i SAD-a i sada podržavamo napore visokog predstavnika Schmidta da se nešto popravi, nepravda ispravi i očuva stabilnost zemlje, to radimo kao prijatelj i strateški saveznik BiH”, poručio je Plenković.

Emilu Dausu (IDS) koji je upozorio na bespravnu gradnju Istri Plenković je pak poručio da će dodatno zadužiti Državni inspektorat da intenziviraju svoje aktivnosti u tom području.

Ante Prkačina (Domovinski pokret) zanimalo je 100 tisuća kuna koje Vlada daje za „jedno zlodjelo, zločin nad hrvatskim narodom u Srbu”, na što mu je Plenković odgovorio kako će vidjeti iz kojeg proračunskog izvora ide financiranje te obljetnice.

Pomirba sa srpskom manjinom

„Moja Vlada ima dvije temeljne postavke, baziraju se na istini o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu i kad je riječ o obljetnicama mislim da nema iole značajnijeg događaja iz Domovinskog rata kojeg Vlada nije dostojanstveno obilježila”, istaknuo je Plenković.

Drugi element, dodao je, je iskorak u pomirbi i suživotu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. „Moramo tu svi napraviti mali napor.. tu cijenu trebam platiti kao odgovaran premijer u 21. stoljeću i plaćam je namjerno, za dobrobit, kohezije u društvu”, rekao je Plenković i pozvao ostale zastupnike desnice da rade na tom suživotu.

Ministar financija Marko Primorac na upit Žarka Tušeka (HDZ) istaknuo je benefite koje će Hrvatska imati od uvođenja eura navodeći uklanjanje valutnog rizika, troškove zaduživanja, uklanjanje transakcijskih troškova, poticanje inozemnih stranih ulaganja. To pokazuju i rejting agencije koje su nam podignule rejting, naglasio je ministar .

Ministar pravosuđa Ivan Malenica na upit Dražena Bošnjakovića (HDZ) najavio je promjenu zakonske regulative vezano za zaštitu djece od nasilja koja će ići u smjeru revidiranja sankcija, rokova za rehabilitaciju, ali i pojačane edukacije državnih odvjetnika i sudaca.

U nekoliko navrata Plenković je zastupnicima oporbe poručivao kako je prije aktualnog prijepodneva pretraživao Google i znao unaprijed u kojem će smjeru ići njihova pitanja.

 

Komentari