Plenković ocijenio neprihvatljivim Milanovićev stav oko uvjetovanja ulaska Švedske i Finske u NATO rješavanjem statusa Hrvata u BiH

Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, zadnjoj u sezoni, ponovno kritizirao predsjednika Republike oko njegovog stava o ulasku Švedske i Finske u NATO.

Plenković je rekao da razumije Švedsku i Finsku, dodavši da te zemlje žele štit kolektivne sigurnosti.

Rekao je da ne zna što će predsjednik Zoran Milanović reći na sastanku NATO-a u Madridu.

Milanovićev stav oko uvjetovanja ulaska Švedske i Finske u NATO rješavanjem statusa Hrvata u BiH ocijenio je neprihvatljivim iz nekoliko razloga, uključujući političke.



– To se ne radi nekome s kim si u Eurwopskoj uniji. Dakle, mi gradimo Pelješki most i novcima švedskih poreznih obveznika, da budemo sasvim tu jasni. Jednom kad si u Uniji, imaš solidarnost kao glavno načelo i poštuješ se i pomažeš, rekao je Plenković.

Poručio je i da se on godinama trudi više nego bilo tko na našoj sceni da se popravi položaj Hrvata u BiH.

Čvrstih 77 ruku u Saboru

Na pitanje može li se očekivati da bi Hrvatska 1. siječnja mogla ući i u eurozonu i u Schengen, Plenković je odgovorio potvrdno.

– Može, pa to je glavni cilj, dodao je.

Nakon osvrtanja na poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske, Plenković je naglasio važnost političke stabilnosti.

– Kad osigurate političku stabilnost, a to je ovo što ja držim jako čvrsto u svojim rukama – to je tih 77 ruku u Saboru, jer bez te stabilnosti nema ničega, ne bi bilo ni eurozone, ni Schengena, ni kreditnog rejtinga, ničega toga ne bi bilo. Ovdje bi vladala neka nestabilnost, ne bi se znalo kud idemo, rekao je premijer.

Rekao je da smo otklonili sa sebe etikete koje su crveno svjetlo ulagačima.

– Doveli smo zemlju u klub onih gdje je biznis s pouzdanima, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na inflaciju, rekavši da Vladin paket mjera nije učinio da taj problem nestane, ali je ublažio njegov efekt.

– Mi želimo sada pomoći našim građanima, pomoći gospodarstvu, smanjiti udar ovoga trenda inflacije, osigurati opskrbu energentima, rekao je Plenković.

Pritom je istaknuo kako je na Europskom vijeću rekao da su zapadna društva razmažena društva – nemaju svi isto, ali svi mogu imati sve.

– Mi nismo navikli više na vrijeme ’82., ‘.83. i redukcije, svaki drugi dan, par nepar, red za kavu, red za deterdžent, dodao je.

Komentari