Plenković o raspodjeli cjepiva: Hrvatska je dobila samo 17 posto naručenih cjepiva AstraZenece

Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je najvažnija tema na sastanku Europskog vijeća bila borba protiv koronavirusa te distribucija cjepiva. 

“Nastojali smo pronaći najveće razumijevanje među članicama da one koje su više naručile od AstraZenece, kompenziraju kroz 10 milijuna doza naručenih od Pfizera. Cilj je da se to kompenzira šest-sedam članica. Stav Hrvatske je da u duhu solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizerovog cjepiva”, rekao je poslije sastanka.

Dodao je da je Hrvatska dobila tek 17 posto naručenih doza AstraZenece.

“Nitko, kad su se naručivala cjepiva, nije mogao predvidjeti problem zastoja u isporuci, kao ni nuspojave, suspenziju cijepljenja… Tako se dogodilo da je došlo do svojevrsnih problema na terenu zbog kojih dio građana nije bio spreman prihvatiti to cjepivo. Zato smo smatrali da povrh simboličkog cijepljenja moramo vratiti povjerenje i da se treba osigurati dostava cjepiva tako da EU dobije od AstraZenece sto posto dogovorenog, a ne 30 posto”.



Zaključak je bio da se, kako navodi, naši stalni predstavnici u Bruxellesu zaduže da se postigne dogovor o podjeli 10 miljuna doza Pfizerova cjepiva u duhu solidarnosti.

Istaknuo je kako je po prvim podacima izgledalo da će cjepivo AstraZenece biti prvo gotovo te da će moći usporučiti najviše doza.

Rekao je da nije bilo povišenih tonova na sastanku. “Ono što je Pfizer obećao u prvom tromjesečju, ispunio je, kao i Moderna. AstraZeneca nije i zato je nastao problem”.

‘Zatražili smo od Komisije da nađu rješenje’

“Stav članica EU je da kompanije na teritoriju EU koje proizvode cjepivo, trebaju ispunjavati neke obveze. Dogovorena je puna kontrola izvoza da se vodi računa o onome što se događa. Komisija mora pomoći da ne dolazi do zastoja. Unija će kontrolirati izvoz”, dodao je, prenosi Dnevnik.hr.

“Čekajte da vidimo što ćemo s manjkom, a onda ćemo gledati što s viškom. Ne bi bilo dobro da se baca cjepivo, ima onima kojima treba, globalna pandemija neće pobjeći dok se problem ne riješi skroz. Nitko nije siguran dok svi nisu sigurni. Nijedna zemlja sama nije sklapala ugovore. Kako se sklapalo, tako se treba i reagirati. Mi smo zatražili od Komisije da dođu do rješenja. Jedan je da razgovaraju s njima, a drugi da traže pravnim putem zaštitu onog što nije ispunjeno”, tvrdi.

Dodao je i kako je registracija ruskog cjepiva Sputnjik V u tijeku, i trajat će još tjednima.

“Naš je stav da moramo dobiti doze koje smo tražili, ako se to ne ispuni, moramo tražiti naknadu štete. Znali su i oni to pri potpisivanju ugovora. Te doze nije lako proizvesti”, zaključio je.

O uključivanju američkog predsjednika na sastanak rekao je da je Joe Biden htio poslati poruku da želi suradnju Amerike.

Komentari