Plenković o prodaji Fortenove arapskom investitoru: Nisu nikoga informirali, vidjet ćemo uopće o čemu se radi

Zeljko Puhovski / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Berlinu. Komentirao je aktualnu prodaju udjela Fortenove arapskom investitoru.

“Kolege iz Ministarstva vanjskih poslova dosta su komentirali na tu temu. No, najvažnija točka je da kompanija funkcionira i funkcionira dobro. Pred našim očima kolabirala je prije pet godina, ali da nije intervenirala Vlada sve bi kolabiralo”, kazao je.

“Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.

Napominjemo u Uredbi EU o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbank, uz odobrenja nadležnih tijela.



Hrvatska je mirovincima dala sva odobrenja, onda se transakcija nije realizirala. Ovo što se dogodilo sada je da nisu nikoga informirali. Vidjet ćemo uopće o kome se radi i da li je stvarni ulagač ovaj koji se sada pojavio uz PR agenciju. Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcionira”, objasnio je.

Na pitanje je li imao neslužbene informacije o tome, odgovara: “Naš obavještajni sustav se uključio kada su odustali mirovinci”.

Na pitanje je li novi arapski investitor zatražio sastanak s njim, odgovara: “Ja čitam da je već tražio sastanak, ali ne znam ništa”, kazao je Plenković za Dnevnik.hr.

 

Komentari