Plenković o nestašici lijekova: Ne vidim sistemski problem, on postoji samo u eteru

Andrej Plenković/Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je Koprivnicu gdje se sastao s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, a potom je posjetio tvrtku Podravka d.d. gdje se sastao s članovima Uprave, kojoj je na čelu Martina Dalić.

“Drago mi je da su brojni projekti koje je vlada ovdje podupirala u tijeku. Mislim na željezničke projekte, aktivnosti vezane za izgradnju brze ceste te napredak u aktivnostima aglomeracije”, rekao je Plenković.

Dodao je: “Što se tiče Podravke, jedne od naših najznačajnijih kompanija, rezultati iz prošle godine su jako dobri, dobit 247 milijuna kuna, 6000 zaposlenih, prosječna plaća je 6000 kuna što je jako visoko. Dionica je skočila u prvih nekoliko mjeseci 2021. oko 15 posto”.

Komentirao je probleme s isporukom lijekova u nekim bolnicama rekavši kako je pozicija jednaka te da Beroš i Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerijama.


“Vjerujem da je riječ o ozbiljnim ljudima i da se normalno nastavlja isporuka lijekova. Isplaćeno je 980 milijuna kuna, većina tih sredstava je završila kod veledrogerija. Pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti normalnu isporuku lijekova i funkcioniranje zdravstvenog sustava, a obveze će se rješavati. Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove”.

Dodao je kako ne vidi sistemski problem, “on je više u eteru nego realnosti”.

Osvrnuo se i na reakciju predsjednika Zorana Milanovića koji je komentirao izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na Aktualnom satu.

“Koliko je uvreda upućeno meni, mogu se samo smijati. Komentiranje aktualnog sata – tim se predsjednik bavi?”.

Za izjave Branka Bačića koji je komentirao roditelje Nikole Grmoje rekao je da ovo nije prvi put da se spominju roditelji. “Uvjeren sam da mu Bačić nije to odgovorio ničim izazvan, 1000 posto sam siguran da to Bačić nije rekao ničim izazvan”.

Komentirao je cijepljenje te rekao da je cijepljenje je ključan izlaz iz ugroze koje covid predstavlja za zdravlje građana.

“Cijepite se, cijepljenje je dobro. To rade milijuni diljem svijeta i naravno da i mi želimo da se što više građana cijepi”, poručio je građanima.

O odluci Europskog suda za ljudska prava o cijepljenju: “Čini mi se da se to ne odnosi na cijepljenje protiv covida nego na cijepljenje djece, to je odluka koja rješava određene rezerve kod antivakserskih pokreta. Što se tiče covida-19, rekli smo da je cijepljenje dobrovoljno. Uvjeren sam da su ljudi razumni i racionalni, brojevi sami za sebe govore. Ako se cijeli sviejt supočava s krizom, onda je problem ozbiljan i treba se zaštiti. Adekvatnog lijeka još nema, ali u ovom trenutku je cijepljenje najbolja zaštita”, poručio je.

Govoreći o covid dodatku za umirovljenike, istaknuo je da bi isplata mogla biti u svibnju s mirovinom za travanj.

“Naš je cilj da pomognemo umirovljenicima koji imaju potrebe da im se dodatno omoguće određena sredstva i mislim da smo na tragu rješenja. Rješenje ćemo prezentirati sljedećeg tjedna, a vjerujem da bi isplate mogle biti s mirovinama za travanj u svibnju”, rekao je, prenosi N1.

Komentari