Plenković o mogućem migrantskom valu iz Turske: Savjetujemo se s EU-om i NATO-om

N1

Hrvatska se savjetuje s partnerima iz EU-a i NATO saveza oko potencijalnog novog migrantskog vala, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Europi.

“Sinoć sam se čuo s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažirane da kontroliraju svoje granice prema toj zemlji”, rekao je Plenković u Makarskoj, potvrdivši kako je kriza kod Idliba generirala novi potencijalni izbjeglički val.

“Konzultiramo se sa svim kolegama unutar Europske unije i NATO saveza”, rekao je Plenković.

Erdogan je u subotu objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi.



EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

Plenković ocjenjuje kako su potrebni “prije svega političko-diplomatski napori prema predsjedniku Erdoganu da ne dođe do jednog ozbiljnijeg migracijskog vala prema Europi kroz istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu”.

Istaknuo je kako je Hrvatska dosad napravila velike napore da kontrolira vanjsku europsku granicu, “ne samo kroz pripremu za šengenski prostor”, nego i sa 6500 policajaca i 271 milijuna eura povučenih iz europskih fondova za “jačanje sposobnosti, tehničke opreme, termovizijskih kamera i svega onoga što policajci moraju imati”.

Komentari