Plenković o izborima u Splitu: Zoran Đogaš je sjajan kandidat!

Foto: Damir Krajač/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama, prigodom održavanja vježbe Sigurnost 22. Nakon sastanka i obilaska Operativno vatrogasnog centra dao je izjavu za medije. U 12.30 sati premijer Plenković u Šibeniku će sudjelovati na svečanom otvorenju Veteranskog centra Šibenik. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić, prenosi Dnevno.hr.

“Sigurnost 22 odvija se u nekoliko hrvatskih županija s angažmanom više od 300 vatrogasaca i pokazuje koliko je funkcionalan sustav domovinske sigurnosti i koliko se pripremamo za protupožarnu sezonu. Napravili smo ogromni iskorak za hrvatsko vatrogastvo, donesen je novi zakon, izdvojena su znatno veća sredstva. Nabavljaju se nova kvalitetna vozila. Svoje resurse ulaže i Ministarstvo obrane. Na razini smo ne samo da kvalitetno preveniramo požar nego i kada se događa sve ove službe kordinirane upravo odavdje tijekom sezone reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito. Imamo snage kada nažalost zatreba da pomognemo i drugim zemljama”, rekao je Plenković.

Zatim je nabrojao da smo pomoć dali Grčkoj, Turskoj, a kroz koji mjesec i Sloveniji.

Nakon toga je upitan o HDZ-ovom programu u kojemu se govori o potpori obitelji i ljubavi, odnosno znači li to podršku stranke LGBT osobama. Na to pitanje Plenković se nasmija te rekao: “Ne znam gdje ste vidjeli ovo ljubav za sve”.



Poštujemo i druge oblike obiteljskog života
Nakon toga je nastavio: “U subotu HDZ održava Opći sabor stranke, na kojem će, između ostalih, birati članove Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te novi program. U njemu su utkane sve naše temeljne vrijednosti i državotvornost i domoljublje i narodnjaštvo i sve što nas okuplja i zbog čega je HDZ među rijetkim strankama u Europi koja je održala ne samo povjerenje građana, nego mogućnost da već više od 3 desetljeća rješava probleme građana. HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti društva, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života, a to znači da je HDZ stranka desnog centra, uključiva, moderna i da ima poruku i za one koji su u drukčijim situacijama”, rekao je Plenković.

Jedno od pitanja bili su i izbori u Splitu na što je Plenković rekao da je Zoran Đogaš sjajan kandidat i da se stavio na raspolaganje građanima Splita za preuzimanje odgovornosti za grad. “On je ozbiljan čovjek za ozbiljnu dužnost u drugom najvećem gradu Hrvatske”, rekao je premijer, dodavši da vjeruje da će ljudi dobro promisliti hoće li dati povjerenje ozbiljnom čovjeku ili nekome tko sam sebe ruši, ruši vijeće i ruga se onima koji su mu dali povjerenje prije godinu dana.

Što se tiče Sabora stranke, Plenković je rekao da je Tomislav Karamarko pozvan, da je on bivši predsjednik stranke, nije izbačen, bio je pozvan i zadnji put te da ne vidi tu ništa problematično.

Volio bih da su došli prvo meni
Na pitanje o turističkoj sezoni premijer je rekao da su procjene sjajne te da je ministrica turizma izvijestila Vladu da su dolasci već sada 100 posto bolji nego prošle godine.

“Sve pokazuje da će sve biti dobro i mislim da ćemo biti blizu rekordne 2019. godine, a bolji od 2021.”, rekao je.

Novinari su ga pitali i o roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, kojih u Hrvatskoj ima manje od 6.000, i koji već godinama traže povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta.

Premijer tvrdi da će riješiti taj problem: “Danas razgovarao s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju, obitelj i mlade i dogovorio da već u ponedjeljak primimo predstavnike roditelja. Učinili smo ogromne iskorake u povećanju rodiljnih naknada i onih koje dajemo osobama s invaliditetom. Što se tiče potpora roditeljima djece s invaliditetom, mislim da možemo naći rješenje. Volio bih da su došli prvo meni”, rekao je, dodavši da je riječ o 5.100 djece te da će on kao premijer osigurati da se ta sredstva u proračunu za iduću godinu nađu.

“Moj im je savjet doći predsjedniku Vlade i riješiti problem”, rekao je.

 

Komentari