Plenković: Nova Vlada će ispuniti velika reformska očekivanja. Pupovca ove godine očekujem u Kninu

N1

Dolazeći na sjednicu Hrvatskog sabora, na kojoj će tražiti povjerenje zastupnika, mandatar za sastav Vlade Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da će ih njegova nova Vlada ispuniti.

Bit će ogromnih izazova, i javnozdravstvenih i ekonomskih i financijskih. Danas imamo više političkog iskustva, i to sigurno olakšava rad, a i Vlada je homogena, parlamentarna većina kompaktna i računam na 76 ruku, izjavio je Plenković novinarima ispred Sabora.

Upitan hoće li u saborskoj većini biti i “žetončića”, odgovorio je da nema “žetončića”, to su ljudi s mandatom.

Na pitanje vjeruje li da će tim koji danas predstavlja izdržati četiri godine mandata rekao je: “Ne znam teško mi je to kazati”. Krene se s tom ambicijom, a u današnje vrijeme krize, izazova i nepredviđenih okolnosti, teško je to reći, dodao je.



“Volio bih da tako bude, izdržali smo i ovaj mandat, možda ne u istom sastavu kao u startu, ali smo odradili koristan i kvalitetan posao za Hrvatsku i građani su nam dali novo povjerenje za idući mandat”, istaknuo je Plenković napomenuvši kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da je njegova Vlada tu zato da ih ispuni.

Tvrdnje nekih analitičara da će novac iz EU-a biti iskorišten za neke partikularne interese, Plenković je popratio riječima “22 milijarde su 22 milijarde”. Velika je odgovornost na nama da ih dobro iskoristimo i mislim da je dobro imati takvu polugu nakon pada BDP-a od deset posto uslijed krize, a da toga nema bilo bi malo teže, poručio je.

Što se tiče izjave koalicijskog partnera SDSS-ova Milorada Pupovca, koji je na pitanje ide li na obilježavanje “Oluje” odgovorio da “ide u Grubore, a vi razmislite zašto”, Plenković u tome ne vide znakove nestabilnosti u Vladi, ali je najavio da će idući tjedan razgovarati o tome. Očekujem ga u Kninu, rekao je.

Odgovor iz Ureda predsjednika Republike na navodni ručak Zorana Milanovića u jednom restoranu na dan konstituiranja Sabora na koji je odbio doći, Plenković je ocijenio bizarnim.

“Koliko sam shvatio, upit je bio je li netko bio na ručku ili ne i onda se odgovori s ‘jesam’ ili ‘nisam’, a aluzije da netko tamo blizu stanuje, a osim mene nitko ne stanuje toliko blizu, mogu biti upućene meni. Na žalost, u ovom mandatu sam tamo bio možda pet ili šest puta tako da odgovor koji implicira da ja ne izlazim iz tog restorana meni bi bio drag, ali nemam kada”, kazao je Plenković.

Komentari