Plenković: Nitko više ne zagovara potpuno zatvaranje. Vlada je mjerama pomogla spašavanju likvidnosti poduzeća

Patrik Macek/PIXSELL

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i uz sudjelovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Zagrebu se održavala 15. konvencija hrvatskih izvoznika, nakon koje jea premijer Plenković odgovarao na pitanja novinara.

Svima je jasno da se nismo otvorili, da ne bismo imali 7 i pol milijuna turista. Namjerno sam to rekao na CNN-u, jer sve ostalo što nije kontrolirani rizik bi bio kompletni lockdown i karantena. Više nemate nijednu vladu na svijetu koja će zagovarati takvu politiku, rekao je Plenković.

 “Sad kad ćemo i našim mjerama i mjerama drugih zemalja omogućiti, po meni, smirenje broja, tada ćemo i očekivati otvorenje granice. To je u biti logika. Svi moji kolege su otprilike usmjeravali mjere kalibrirajući to”, rekao je Plenković.

Upitan očekuje li sad padati broj oboljelih, Plenković je rekao da on ne može biti vrač, ali da su podaci u proteklih nekoliko dana ukazali na to.

Što se tiče novih mjera za poduzetnike, Plenković je rekao da je Vlada i ranije njima dala brzo i izdašno. “Da nismo takve mjere stavili na stol privatnom sektoru, pitanje je bismo li zadržali funkcioniranje tolikog broja ljudi. Mjere olakšavanja da, mjere koje bi ovo pretvorile u beskrajni otpis dugova – ne. Računi se moraju plaćati”, kazao je Plenković.

Premijer se dotaknuo i prosvjeda protiv mjera Stožera, nazvanog Festival slobode.

“To je dio šireg aktivizma koji se događa na globalnoj razini. Svatko tko je to malo pratio može donositi svoje zaključke. Mi živimo u slobodnom društvu, svatko može donositi svoje zaključke, a većina mudrih, odgovornih, obrazovanih ljudi poklonit će povjerenje onima koji su pouzdaniji”, rekao je Plenković.

Upitan o predstojećem putu predsjednika Zorana Milanovića u Njemačku, premijer je rekao da zna za taj put, ali da nema detalja. “Ne moramo mi jedan drugome polagati račune gdje tko ide, ni formalno ni neformalno”, rekao je Plenković, piše N1.

Komentari