Plenković: Nitko ne može dovesti u pitanje legitimnost Bljeska i Oluje. Odluke nakon što ministarstvo sve analizira

Andrej Plenković Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se s generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Bljesak’ zbog zamolnica tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

“Cilj sastanka bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ od ministra branitelja. Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od strane nadležnih tijela BiH”, rekao je.

Dodao je da je riječ o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

“Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje. Vlada RH će putem ministarstva pravosuđa do u detalje proučiti dokumentaciju”, poručio je.


Napomenuo je da će se nakon što Ministarstvo pravosuđa sve analizira donositi odluke koje su na institucijama Hrvatske. “Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona i međunarodnih sporazuma”.

‘Nitko ne može dovesti u pitanje legitimnost Bljeska i Oluje’

Istaknuo je da je današnji sastanak vrlo dobro prošao. “Što se tiče legitimnosti Bljeska i Oluje, to nitko ne može dovesti u pitanje, sasvim su legalne i legitimne i na nevjerojatan i kratak način su vratile teritorij”.

Naglasio je je da će se zauzeti stav koji štiti dignitet Domovinskog rata te da je po tom pitanju stav Vlade jedinstven.

“Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden”, objasnio je pravosudni aspekt ove situacije.

“Nema potrebe za spekulacijama, stvar je ozbiljna i tako ćemo je tretirati”, dodao je.

Na pitanje zašto su u zamolnici navedeni generali, a ne niži časnici, rekao je da nije Vlada sastavljala optužnicu. “Da smatramo da je to dobro i da smo oduševljeni time, odgovor znate”.

Komentari