Plenković: Ne vidim ništa loše u tome da Martina Dalić bude na čelnom mjestu Podravke

Screenshot

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković obraća se javnosti.

Na pitanje o propalom dogovoru s Damirom Vanđelićem, kaže da bi najbolje bilo pitati njega zašto je odustao.

“Vanđelić je prihvatio dužnost ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba. U jednom trenutku je bila mogućnost njegove kandidature. Moj dojam je bio da je zainteresiran za to. Što se dogodilo u posljednje vrijeme da odustane, to ne znam. Htjeli smo ga podržati kao nadstranačkog kandidata. Netočno je da HDZ želi daljnju suradnju s gradonačelnikom Bandićem, to je netočno i iritantno koliko je krivo”, rekao je.

“Zašto je Vanđelić odustao bi bilo najbolje pitati njega”, rekao je.



Na pitanje hoće li onda Mislav Herman biti HDZ-ov kandidat, Plenković je kratko odgovorio da će se o tome dogovarati sljedećeg tjedna.

Govoreći o drugim kandidatima rekao je: “Zdravko Marić nije ‘na stolu’, ministri imaju svoje zadaće. Ni Kolinda GrabarKitarović nije opcija, ona ima više ambicije za međunarodne aktivnosti.”

O poštivanju mjera

Komentirajući okupljanje na Sljemenu rekao je: “Smanjili smo broj novozaraženih, situacija nije idealna, ali je povoljnija. Velik broj zemalja je u strahu od novih sojeva, poduzimaju mjere. Drago nam je da smo u boljoj situaciji nego u prosincu. Nikad nismo imali policijski sat niti potpuni lockdown, mislim da je psihološki to pogrešno. Kad je riječ o onima kojima je ograničena poslovna ili društvena aktivnost, ta vrsta restrikcije nažalost plod je preporuka stručnjaka s jedinim ciljem smanjenja širenja zaraze. Prije 15. veljače stavit ćemo sve na stol i vidjeti što se može popustiti.

Mislim da su preporuke jasne. Postoji odgovornost svih. Mogu samo apelirati da ljudi budu odgovorni i na zdrav razum. Danas idemo na ispraćaj g. Miroslava Tuđmana kojem je od trenutka zaraze do smrti prošlo pet tjedana. Moramo suosjećati prema onima koji su krhkog zdravlja. Zdravstveni sustav nije u pitanju, činimo sve da se na najmanje bolan način borimo protiv pandemije.”

Gospodarske mjere

Ima li prostora za prilagodbu gospodarskih mjera? “Čim se okolnosti promijene, dopustit ćemo svima da rade svoj posao. Nitko od nas nije zadovoljan time što se ne može raditi, to je teret za sve. Resorni ministri to prate. Što se tiče šire inicijative koja se tiče rasterećenja, već smo ukinuli više od milijarde parafiskalnih nameta, s tim idemo dalje. Vidjet ćemo još sve.”

Za odluku o borbenim avionima ćemo pričekati, dodao je.

O rektoru Damiru Borasu i općenito problemu seksualnog uznemiravanja, rekao je: Zamolio sam ministra fuchsa da ispita situaciju, on je za to nadležan. Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita. Ako postoji nešto neprimjereno, da se sankcionira, ali iz moje pozicije je teško prosuđivati što se dogodilo.

O Martini Dalić

Plenković je komentirao i odluku da Martinu Dalić postavi na mjesto direktorice Podravke.

”Sve odluke o Upravi su stvar pregovora države i suvlasnika. Što se tiče Martine Dalić, ona je bila na dispoziciji. Razgovarali smo o nekoliko opcija. Obzirom na njeno iskustvo, obzirom da država tu ima svoj interes i Podravka je važna za Koprivničko-križevačku županiju i prehrambenu industriju, smatrali smo da ona može tu dati svoj doprinos”, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje može li mu naštetiti negativna percepcija o Martini Dalić nakon afera u čijem se centru našla i zbog kojih je napustila Vladu.

“Ako je negativna percepcija vezana uz to da je zbog dugova jednog koncerna bio ugrožen cijeli ekonomski sustav u Hrvatskoj, dobavljači su svi ostali na nogama, oprošteni su enormni iznosi zaduženja. Kompanija sada četiri godine nakon toga nosi novo ime. Vlada je doprinijela stabilnosti ekonomije i očuvanja radnih mjesta. U nekim trenucima država mora intervenirati kako bi očuvala i ekonomski i zdravstveni i financijski sustav. Kad prođe vrijeme, bit će jasno da smo napravili potez koji je spasio tu kompaniju koja je bila važna”, rekao je.

“Ne vidim ništa loše u tome da Dalić bude na tom mjestu, to je šansa za ciljeve koje suvlasnici žele”, dodao je.

Komentari