Plenković najavio odluku o proglašenju gospodarskog pojasa u ponedjeljak

Andrej Plenković/Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u subotu je najavio da će hrvatska vlada u ponedjeljak usvojiti prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.

Plenković je na Twitteru objavio da je “obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu” te da će “Vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak”.

Saborski Klub zastupnika HDZ-a početkom mjeseca najavio je da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

“Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor će donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru”, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.



Šefovi diplomacija Hrvatske i Italije Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio razgovarali su krajem studenog u Zagrebu o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, potvrdivši usklađenost djelovanja te spremnost da “pristupe razgovorima o razgraničenju”, priopćeno je iz MVEP-a.

Vode Europske unije

Hrvatska je  2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (ZERP), na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008., utvrđeno je da se ZERP neće primjenjivati na države članice Europske unije do iznalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, područje ZERP-a je, kao i svi isključivi gospodarski pojasevi, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica Europske unije, postao dio ‘voda Europske unije’, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica Europske unije vezano za zaštitu morskog okoliša, naglasilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nakon susreta čelnika hrvatske i talijanske diplomacije..

Dugogodišnja suradnja s Italijom u provedbi zajedničke ribarstvene politike kao i suradnja u području zaštite okoliša na moru, rezultirala je dogovorom o usklađenom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva na Jadranu, navelo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon susreta hrvatskog i talijanskog ministra vanjskih poslova.

Najveći stupanj zaštite Jadranskog mora

Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar ovaj tjedan razgovarao je s di Maiom o bilateralnim odnosima dviju država i tom su se prilikom zauzeli za trilateralan susret na razini ministara vanjskih poslova s Republikom Hrvatskom, vezan na odluku hrvatske i talijanske vlade o proglašenju isključivih ekonomskih zona u Jadranu, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova .

Navodi da su se Di Maio i Logar dogovorili da talijanska strana Sloveniju obavještava o stanju zakonodavnog postupka o proglašenju isključive ekonomske zone u Jadranu.

“Talijanska je strana zajamčila da će se proglašenje isključive ekonomske zone odvijati u skladu s načelima međunarodnog pomorskog prava i s konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS), te uz puno sudjelovanje Slovenije i Hrvatske, s ciljem da se osigura najveći stupanj zaštite Jadranskog mora”, navelo je slovensko ministarstvo.

Komentari