Plenković najavio novi Zakon o socijalnoj skrbi

Cropix

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak novi Zakon o socijalnoj skrbi, ustvrdivši da će pružiti adekvatniju zaštitu građana starije dobi.

Plenković je na početku Vladine sjednice još jednom izrazio sućut obiteljima stradalih u požaru u privatnom staračkom domu u Andraševcu, gdje je poginulo šest korisnika.

“Poruka je ove tragedije da se osnaži sustav nadzora nad domovima takve vrste ministarstva i nadležnih inspekcija i da se bolje koordinira rad koji se odnosi na izdavanje dozvola koje dolaze sa županijske razine u odnosu na ono što rade središnja tijela vlasti”, kazao je.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predstavila je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković, istaknuvši da je u finalnoj fazi i izrađuje se u koordinaciji sa svim ostalim nadležnim tijelima.“Zakon na cjeloviti način i kvalitetan način riješava pitanje nadzora nad insititucijama i domovima”, poručila je ministrica Bedeković.

U novom zakonu će se, kaže, na cjeloviti način i kvalitetan način oblikovati i riješiti pitanje nadzora nad insitutucijama i domovima, ne samo obiteljskim već svim koji pružaju smještaj starim i nemoćnim osobama i drugim korisnicima sustava.

Kriteriji i minimalni uvjeti za otvaranje obiteljskih domova izjednačit će se s kriterijima koji su potrebni da bi se osnovale druge institucije i domovi takvoga tipa, najavila je ministrica.

Novi zakon treba bolje regulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi – problematiku njegovatelja i roditelja njegovatelja, zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih skupina u sustavu socijalne skrbi.

Plenković o trostrukom ubojstvu: Hrvatska i dalje jedna od najsigurnijih zemalja

Plenković se osvrnuo i na trostruko ubojstvo u Splitu, rekavši da je ono izazvalo strah i zabrinutost građana. Radi se o tragičnom događaju, apolicija poduzima brojne aktivnosti koje su usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i skupina koje se bave raspačavanjem droge.

“Policija je par sati nakon djela pronašla i uhitila počinitelja. Hrvatska je usprkos ovome, prema međunarodnim statistikama, jedna od najsigurnijih zemlja”, ustvrdio je premijer.

Poruka je da ne smije biti anarhije i nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke, osobito ne na ovakav način. Za to postoje institucije i nadležna tijela, istaknuo je Plenković.

Izrazio je sućut obiteljima stradalih i rekao da očekuje daljnji postupak u rasvjetljavanje tog slučaja.

Kratko se osvrnuo i na saborsku raspravu o pitanju povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro.

“I tu temu smo apsolvirali i sada slijedi normalan rad Sabora”, komentirao je premijer.

Komentari