Plenković najavio dolazak na manifestacije Rijeka EPK: Vlada je financijski snažno poduprla organizaciju

Damjan Tadic / CROPIX

U uvodnim riječima na sastanku Vlade, premijer Andrej Plenković dotaknuo se Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. Pojasnio je kako su predstavnici Vlade bili na otvorenju manifestacije Rijeka EPK, te da će on posjetiti neki događaj na manifestaciji.

“Čestitam Rijeci na otvorenju. Bilo je bizarnih odjeka u medijima, ali Vlada je financijski snažno poduprla organizaciju Rijeke EPK. Na otvorenju su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te premijerov savjetnik akademik Pustić.

“Veselimo se da će sljedećih mjeseci Rijeka i Primorsko-goranska županija biti središte brojnih kulturnih aktivnosti, a ja ću sigurno osobno doći i biti nazočan na nekoj od tih aktivnosti. Prema tome, nema nikakvog mjesta špekulacijama ili bilo kakvom stavu o eventualnoj rezervi Vlade prema tom važnom događaju”, naglasio je.

“Nema mjesta špekulacijama o rezerviranom stavu Vlade o tim događajima. Prije nekoliko godina je bilo više hrvatskih kandidata za Europsku prijestolnicu kulture, a odabrana je Rijeka. Kao što iza svakog grada i županije stojimo, stojimo i iza Rijeke. Ta je manifestacija, pored predsjedanja Vijećem, izrazito bitna”, rekao je Andrej Plenković.



Na programu otvaranja EPK-a u Rijeci sa središnjim programom “Opere industriale” u luci bilo je oko 20.000 Riječana i gostiju, a samo na središnjoj pozornici nastupilo je 130 izvođača.

Ceremoniji je prisustvovao izabrani predsjednik Zoran Milanović, no ne i Plenković, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, što je izazvalo kritike u javnosti.

U uvodnom je govoru kazao i kako će do kraja mjeseca organizirati novi ugovorni odnos EU i Britanije, te je još jednom prokomentirao odluku Suda Europske unije koji se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

“Pozivam još jednom Sloveniju na dogovor oko granice, da u europskom duhu pronađemo rješenje”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako je u Portugalu bio na sastanku prijatelja kohezije na kojem je bilo 17 članica EU-a.

“U subotu idemo na konzultacije s predsjednikom Vijeća. Nama su važna kohezijska i poljoprivredna politika, te da proračun EU-a odgovori u narednih sedam godina na sve važne teme. Zato je zahtjevno pronaći kompromis, ali ćemo učiniti sve da se taj zadatak ostvari”, rekao je Plenković.

Komentari