Plenković na sjednici Vlade ponovno apelirao na građane da se cijepe

Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Govoreći uvodno na sjednici Vlade o epidemiološkoj situaciji, premijer Andrej Plenković je rekao da se pozitivni trend nastavlja.

“Po sedmodnevnoj incidenciji vratili smo se na kolovoz prošle godine”, rekao je Plenković.

Ustvrdio je da su te dobre brojke rezultat procijepljenosti, ali da se trend zainteresiranosti za cijepljenje smanjuje.

Cijepljenje je manji rizik od zaraze

“Još jednom apeliram na sve sugrađane koji se nisu cijepili, na sve službe koje su angažirane na ovom poslu, svim zdravstvenim djelatnicima, da još potaknemo naše sugrađane da se cijepe, da to učine i da ne oklijevaju, da se vratimo u normalan život i da ukinemo sve mjere. Ponavljam, statistika je neumoljiva, na 45 potvrđenih slučajeva, jedna osoba će, nažalost, preminuti u roku od dva tjedna. To je ogroman rizik, znatno veći od rizika od nuspojava, koji je eventualno jedan slučaj na 100.000 cijepljenih. To je za bilo kojeg matematičara dovoljno dobar razlog za cijepljenje”, rekao je Plenković.



“Cijepljenje je neusporedivo manji rizik od zaraze virusom, koji je odnio više od 8000 života naših sugrađana koji su umrli ili s covidom ili od covida. Nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile manje uspješne u borbi s covidom sad budu uspješnije od nas. Mi ovim ne štitimo samo zdravlje, nego i ekonomiju. Najbolji lijek da troškova zbog pandemije bude manje je cijepljenje. Štitimo time radna mjesta i pravo na normalan život. I zato je važno da ostvarimo plan od 50% cijepljenih do kraja lipnja, da možemo dalje ukidati mjere. Ako to ne napravimo, ugrozit ćemo turističku sezonu. To bi značio i gubitak za gospodarstvo, ne smijemo si to dopustiti”, rekao je.

‘Ispit zrelosti društva’

“Ovo je ispit zrelosti cijelog društva, svih nas zajedno. Zato apeliram na mlade ljude, budite hrabri, budite snažni, vjerujte u znanost, vjerujte u struku i cijepite se. Dođimo do tih 50 posto, plus oni koji su preboljeli, tada ćemo doći u situaciju da imamo bolju turističku sezonu i vratimo se u normalan život”, rekao je Plenković.

O izmjenama Kaznenog zakona

Govorio je i o izmjenama Kaznenog zakona i uvođenju kaznenog djela osvetničke pornografije.

“Osnažit ćemo postojeće mjere, zaštititi ranjive skupine, uvest ćemo i nezastarijevanje teškog spolnog zlostavljanja. Promijenit ćemo i zakon o suzbijanju nasilja u obitelji. Proširit ćemo bliske osobe i na spolne partnere”, rekao je.

“Želimo uputiti poruku da je nasilje društveno neprihvatljivo i da će biti najstrože sankcionirano. Želimo nasilnike kazniti, ali i odvratiti sve one potencijalne nasilnike”, rekao je Plenković.

Govorio je i o pravomoćnoj presudi doživotnog zatvora Ratku Mladiću. “Mi smo kao Vlada pozdravili ovu odluku, jer je Ratko Mladić pravomoćno osuđen za neke od najokrutnijih zločina na području BiH”, rekao je Plenković, dodavši da izražavaju nezadovoljstvo što Mladić nije osuđen za zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske, prenosi N1.

 

Komentari