Plenković na sastanku s Janšom: Važno je da epidemiološke mjere budu usklađene

screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša sastali su se u Otočcu Ob Krki kako bi razgovarali o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Janša je na početku zahvalio Plenkoviću što se brzo odazvao pozivu na radni ručak te kako se razgovarali o samo jednoj temi, a to je epidemiološka situacija.

“Ipak bih čestitao gospodinu Plenkoviću na izbornoj pobjedi, a i na vijesti koja je stigla prije nekoliko minuta, a to je da je Hrvatska ušla u ERM2, pa ćemo tamo uskoro moći plaćati eurom”, kazao je Janša.

“Današnji ručak bio je namijenjen razmjeni informacija o epidemiološkoj situaciji u obje države. Naši epidemiolozi iz dviju država neprestano su izmjenjivali informacije, ali smo se danas dogovorili za njihove svakodnevne kontakte”, dodaje.



Janša je kazao kako ga jako raduje informacija o mjerama koje je Hrvatska poduzela na vanjskim granicama EU i što pripremamo aplikaciju o širenju zaraze.

“Dobra vijest je i to jer tu imamo zaista slična iskustva, naime koje su to najopasnije situacije i okruženja za širenje zaraze i dobro je što u te situacije ne spada turistička djelatnost”, ističe Janša.

Plenković zahvalio Sloveniji na podršci za ulazak u ERM II

“Ovo je bila prigoda da i nakon ovih izbora ponovno krenemo s redovitom suradnjom između Hrvatske i Slovenije. Zahvaljujem Sloveniji na podršci za ulazak u ERM II. Budući da mi nekih drugih otvorenih temama, mi smo isključivo razgovarali o koronavirusu”, nadovezao se Plenković.

Potvrdio je kako su odlučili da nakon ovog susreta s Janšom, suradnja hrvatskih i slovenskih epidemiologa bude sustavna.

“S obzirom na brojne kontakte ne samo zbog turizma nego i prometa i gospodarstva, važno je da te mjere budu što više usklađene. Veliki broj slovenskih državljana ima nekretnine u Jrvatskoj i nama je u interesu da oni mogu doći. Kao što i Hrvati dolaze u Sloveniju, bilo to zimski ili ljetni mjeseci. Hrvatska priprema tu aplikaciju, ona će biti gotova za desetak dana”, rekao je Plenković i doda kako je jako zadovoljan ovim susredom i općim ozračjem koje postoji”, ističe.

Turistička sezona u Hrvatskoj

“Što se tiče broja turista, on je prema podacima eVisitora, imamo 92 tisuće slovenskih turista u Hrvatskoj. Na nama je da poduzimajući mjere na nacionalnoj razini smanjimo broj zaraženih. Sedam hrvatskih obalnih županija je u tzv. zelenoj zoni, to je jedan podatak koji je ohrabrujuć. Mi ćemo poduzimati potrebne mjere. Najvažnije je prevenirati buduće zaraze i inzistirati na odgovornom ponašanju. HDD – higijena, dezinfekcija, distanca”, kazao je Plenković, javlja N1.

Komentari