Plenković na kongresu EPP-a: ‘HDZ je poveo hrvatski narod prema slobodi i demokraciji’

EPP

Premijer Andrej Plenković je na Kongresu Europske pučke stranke najavio teme kojima će se pučani baviti.

Te teme su zapadni Balkan, akcijski plan za klimu te politike za mlade, ali i govorio o pripremama Hrvatske za predsjedanje tih šest mjeseci.

Najavio je da bi 26. kongres EPP-a koji je HDZ, “najsnažnija i najutjecajnija stranka u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća” organizirao u Zagrebu, trebao prihvatiti dvije rezolucije, jednu oko politike proširenja koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a drugu koja se tiče demokratske revitalizacije u Europi.

HDZ je, kaže Plenković, poveo hrvatski narod prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalnosti, a hrvatske Vlade pod vodstvom HDZ-a osigurale su međunarodno priznanje, osigurale obnovu i oslobođenje okupiranih područja.



Premijer je komentirao i samu činjenicu da se Kongres EPP-a održava u Zagrebu.

“Jedan od kolega rekao mi je da sam doveo finale Lige prvaka u Hrvatsku te da bi bilo dobro da ljudi to bolje poprate, jer se ovaj Kongres mogao dogoditi u bilo kojoj članici ove naše političke obitelji i nije slučajno da se dogodio upravo u Zagrebu i u tridesetoj godišnjici HDZ-a”, rekao je Plenković.

Uz pripreme za brexit, Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om želi dati svoj obol završnici pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, a najveći događaj bit će samit u svibnju na kojem želi “referentne zaključke” koji će odrediti daljnju “političku i institucionalnu dinamiku”, rekao je Plenković koji će na marginama summita imati niz bilateralnih susreta koji su počeli već u utorak sastankom s Tuskom.

Ključni bilateralni susret bit će održan kasnije u srijedu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Komentari