Plenković: Moguće izmjene zakona kako bi se regulirala prešutna prekoračenja. Rješenje neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana

Andrej Plenković Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković komentirao je sastanak s guvernerom i viceguvernerom HNB-a Borisom Vujčićem vezano za prešutne minuse. 

“Upravo smo imali sastanak ministar Marić i ja s guvernerom i viceguvernerom HNB-a. Dogovorili smo se da će dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao Vlada naći najbolje rješenje za ovaj problem”, rekao je Plenković.

Instrument prešutnog prekoračenja koji je zadnjih godina u uporabi doveo je do situacije da naši građani toga možda nisu bili ni svjesni tog instrumenta i većih kamatnih stopa, dodao je.

“Mi ćemo voditi računa da rješenje koje ćemo predložiti, ono uključuje i moguću zakonsku izmjenu i limitiranje te efektivne kamatne stope, koja uključuje ne samo kamatnu stopu nego i naknade, ali na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste taj instrument prešutnog prekoračenja praktički dnevno”.



Moramo napraviti rješenje koje će omogućiti bolju informiranost, nižu kamatnu stopu, a ne dolaziti u situacije da banke donose odluke o smanjenju limita prekoračenja, rekao je. Najavio je sastanak sa svim bankama.

“Vlada je odlučna i dalje raditi na zaštiti potrošača, a ukoliko je potrebno ići ćemo i prema zakonskim izmjenama”, dodao je.

Rast BDP-a

Govoreći o Strateškom forumu na Bledu, rekao je da je taj susret bio koristan.

Spomenuo je i rast BDP-a. “Vidimo da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najbolji rast u Europskoj uniji i brži smo nego prosjek zemalja Unije”. Dodoa je da su i plaće rasle.

“Mi smo imali prelomne odluke u proljeće kad smo rekli da država mora snažno odmah stati iza privatnog sektora i radnika. Mi smo došli do iznosa 18 milijardi kuna, to je ukupan iznos dosad, mi smo na taj način potporama obuhvatili svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj, 120 tisuća tvrtki od 131. Ovo govorim zato da dobijemo osjećaj svrhovitosti i masivnosti potpore koju je Hrvatska vlada učinila da premostimo ovu najveću krizu”.

Ukidanje potpora

Govoreći o epidemiološkoj situaciji rekao da je u Hrvatskoj barem jednom dozom cjepiva cijepljeno 51 posto odraslih ljudi, ponovivši da je cjepivo najbolji način zaštite od zaraze koronavirusom.

“Relaksiranjem mjera dolazimo u situaciju da ćemo se prilagoditi okolnostima što se tiče potpora. Za kolovoz ćemo naravno ostati u ovom iznosu koje su bile 4.000 kuna, s obzirom da sada dolazimo do normalnog režima rada od 1. rujna, za rujan bi te mjere ostale samo za event industriju, putničke agencije i noćne klubove”, objasnio je.

Do kraja godine ostaje mjera ograničenja radnog vremena, dodao je.

Komentari