Plenković: Misija Zorana Milanovića su salve uvreda akterima. Da je netko iz HDZ-a to napravio, imali bismo revoluciju

U središnjici HDZ-a poslijepodne se održala sjednica Predsjedništva nakon koje je izjavu dao predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

“Smatramo da smo poduzeli sve potrebno da rezultati na izborima budu da HDZ obnovi povjerenje gdje ga ima i stekne potporu gdje to nije bio slučaj”, rekao je Andrej Plenković.

“Govorili smo i o epidemiološkoj situaciji, cijepljenju, europskom summitu”, dodao je i nabrojao što je sve Vlada učinila za gospodarstvo u pandemiji.



“Milanović se bori za par džepova SDP-a”

Komentirao je izjavu Zorana Milanovića da je neradna nedjelja predizborna finta: “Već sam to komentirao. Mi želimo da naši sugrađani imaju neradnu nedjelju, o tome se godinama raspravlja. Na temelju istraživanja većina je za neradnu nedjelju. Imamo balansiran prijedlog sa 16 radnih nedjelja u godini zbog turizma, blagdana, a s druge strane obitelji mogu biti zajedno više nego danas. I druge zapadne zemlje su imale te dileme, ne radi se nedjeljom i nema manjka dobiti onih koji su sad najartikuliraniji protiv. Što se tiče predizbornog pitanja, ovo to nije jer su se radile analize, konzultiralo se s partnerima itd.

Što se tiče kampanje, misija Zorana Milanovića su salve uvreda akterima… Da je netko iz HDZ-a to napravio, imali bismo revoluciju, a ovo se tolerira. Puno aktera šuti. Oni koji neće šutjeti su oni koji jedini oponiraju tom divljaštvu u eteru koje ne prestaje. On se bori za par džepova SDP-a, on je u kampanji. Primilo smo izvješće iz Albanije, njegov prijatelj Rama pokreće inicijativu o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Meti jer se umiješao u izbornu utakmicu i poticao na govor mržnje i nasilje. Ne sjećam se u hrvatskom prostoru da se predsjednik države ovako angažirao u kampanji na strani bivše političke stranke.”

O izboru veleposlanika rekao je da nema promjena. “Još nisam čuo neko ime njegovog kandidata da se postigne dogovor. Ne vidim tu neki problem”, rekao je Plenković.

O konzultacijama oko non-papera s Milanovićem rekao je: “Ne znam je li ministar vanjskih poslova s njime razgovarao, za njega je rekao da je bio zadužen za nabavku toalet papira. Ja se nisam konzultirao, ne znam je li ministar. Ministar zastupa politiku Hrvatske. Kad odgovori na prijedloge veleposlanika, onda ćemo o toj temi.”

“Program prof. Đurđević ima dvije zapanujuće točke”

Prokomentirao je i program prof. Zlate Đurđević, kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Hrvatska javnost koja je kritična, u prigodi je pročitati programe kandidatkinja i kandidata. Kad netko posveti pola sata vremena tim programima i uzme program prof. Đurđević, vidjet će dvije zapanjujuće točke. U prvom odlomku kaže da se predsjednik/ica Vrhovnog suda mora pridržavati Ustava i zakona. Ako je to osnovna teza, onda je jasno da predsjednik/ica ne može biti netko tko je u postupku kandidiranja za tu dužnost bila kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri. Onda dolazimo do drugog fenomena. Cijeli program je populističko-politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca u Hrvatskoj u vrijeme kad je politika birala suce. Da smo imali tu politiku kad smo pristupali EU, ušli bismo za 50 godina. Prakse su različite. Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo.”

O dr. Zadravec i situaciji u KBC Sestre milosrdnice rekao je: “Nisam čuo da bilo tko uživa moju potporu. Za poslove bolnica nadležni su ravnatelji, a za njih Nadležna vijeća, ne ja osobno ili Vlada.”

Komentari