Plenković: Milanović osim što huška na pojedine zastupnike manjina pokušava ušutkavati i zamjenika predsjednika Vrhovnoga suda

Andrej Plenković/Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Čakovcu kako ne vidi da je uloga predsjednika Republike Zorana Milanovića da ušutkava struku, što je, ocijenio je, Milanović napravio u slučaju izjave zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Mrčela je u Dnevniku HTV-a rekao kako bi se prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda mogli izbjeći tako da se promijeni sustav, da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda kao što je to s izborom predsjednika Ustavnog suda, a predsjednik Milanović izjavio je danas kako je taj prijedlog potpuno besmislen i opasan.

Premijer Plenković je u Čakovcu popodne na pitanja novinara izjavio kako nije slušao što je predsjednik govorio, a vidi da on svašta govori ovih dana.

“Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, zadnjih nekoliko mjeseci, što vrijeđa druge političke aktere ili što nastoji ušutkati struku – ono što mi je bilo interesantnije od ovoga je bio pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnoga suda (Marina Mrčele) koji je nastupio jučer na jednom od dnevnika, gdje je čovjek rekao svoj stručni stav o tome što on, kao sudac, ujedno jedan od naša tri kandidata za suca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i predsjednik GRECO-a na razini Vijeća Europe, misli o tome kako birati predsjednika Vrhovnoga suda”, rekao je novinarima Plenković.



“Ne vidim da je uloga predsjednika Republike da ušutkava struku, ovo je trenutak kada bi struka trebala biti puno glasnija i razgovjetnija”, dodao je.

Premijer je komentirao i kritike Milanovića kako bi obnova u potresom pogođenom Sisku mogla biti brža.

“Što se tiče obnove i sutra ćemo na Vladi donijeti odluke koje se tiču obnove”, kratko je kazao Plenković. Dodao je kako svi rade svoj posao i trude se pomoći ljudima unesrećenima potresom.

Milanovića vidimo da ide gdje nastoji pomoći SDP-u

Premijer je odgovorio i na pitanje o sudjelovanju ministara iz Vlade u predizbornoj kampanji lokalnih izbora, što smatra normalnim.

“Normalno je da kada je vrijeme lokalnih izbora, da podupiru kandidate u lokalnim sredinama. Oni su tu da pošalju poruku kako su uz svoju organizaciju koju vode. Nema tu nešto čudno, mislim da smo vrlo skromni u smislu kandidatura, teoretski smo mogli svi biti na listama, jer zakon to dopušta”, naglasio je Plenković.

Novinari su pitali premijera je li mu onda normalno da i predsjednik Republike Milanović sudjeluje u kampanji.

“On vjerojatno dobiva pozive i odaziva se, nekad se odaziva tamo gdje je HDZ, a mahom vidim da ide gdje nastoji pomoći SDP-u da kako-tako zadrži barem poneki grad i županiju”, ocijenio je Plenković.

Komentari