Plenković: Milanović je jedini predsjednik neke članice EU koji otvoreno ide protiv covid-potvrda i mjera

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Otočcu na Krki na svečanosti otkrivanja spomen-ploče. Spomen-ploču kod dvorca Otočec zajedno su otkrili predsjednici hrvatske i slovenske vlade Andrej Plenković i Janez Janša. Premijer Plenković je nakon toga dao izjavu za medije na kojoj je komentirao odnose između Hrvatske i Slovenije, a osvrnuo se i na veliki prosvjed protiv covid-potvrda koji se u subotu održao u Zagrebu.

“Evocirali smo ključne trenutke kada su Slovenija i hrvatska bile žrtve Miloševićevog režima”, rekao je Plenković, dodajući da je ovo prilika da se podsjeti koliko su važni odnosi između Hrvatske i Slovenije.

Dodao je da se vodi načelom da nam je “Slovenija najbolji susjed i prijatelj”.

Što se tiče otvorenih pitanja sa Slovenijom, premijer je istaknuo da se vode razgovori. “Nastavljamo dijalog da pokušamo riješiti tih nekoliko ključnih pitanja, na tome radimo.”


Komentirao je i ima li Hrvatska potporu Slovenije kada je riječ o ulazu Schengen. “Potpora Janše i slovenske Vlade je izrazito snažna i čvrsta. 2022. je godina kad rješavamo Schengen, a 2023. kad rješavamo europodručje.”

Osvrnuo se i na posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku i dodao da Hrvatska ima i potporu Francuske, piše N1.

Hoće li letjeti Rafali nakon potpisa?

“Pa nije loša ideja, potrudit ćemo se”, odgovorio je premijer.

O napadu na novinare: To je kukavički i bezobrazno
Komentirao je i prosvjed protiv covid-potvrda i mjera u Zagrebu.

“Najsnažnije osuđujem napad na vašeg kolegu Latkovića. Mislim da je to kukavički, bezobrazno i nije mi jasno zašto bi itko dovodio u pitanje rad novinara i medija. Vjerujem da će policija otkriti tko su počinitelji”, rekao je i dodao:

“Živimo u demokraciji, nije problem prosvjedovati, iskazati stav, neslagati se s mjerama koje vlada poduzima. Ovaj prosvjed je ipak na kraju dominantno političkog karaktera, u njega su se ukrcali gospoda iz Mosta, DP-a, relikivijarum Živog zida, egzibicionist iz EP-a kojeg tamo nitko ne zna, Kolakušić. Milanović im daje podršku – to je jedini predsjednik neke članice EU koji otvoreno ide protiv covid-potvrda i mjera koje vlada donosi. Prosvjed ne doživljavam kao iskonsku reakciju dijela građana do kojih nam je stalo nego kao političku manifestaciju.”

“Svaka smrt onoga tko je necijepljen, a mlad je, to su sve smrti koje su se mogle izbjeći”, rekao je Plenković.

Premijer se ponovno osvrnuo prosvjednike. “Prosvjednici su došli iz političkih razloga, to samo slijepcu može biti nejasno. Ne gledam vas kao zabrinute građane u mrtvom strahu od male vatice koja nije nikakav lijek. Svi ti junaci kojima je premijer mrski neprijatelj, to su sve laži.”

“Stava sam da obvezno cijepljenje ne treba, da je velika većina odgovorna i racionalna”, rekao je govoreći o obveznom cijepljenju.

“Milanovića Ustav štiti, ali tajnika i predstojnika ureda ne”
Komentirao je i Milanovićeve izjave o covid-potvrdama. Predsjednik je, između ostalog, rekao da će oni “po svom, nećemo maltretirati ljude”.

“Njega Ustav štiti, ali tajnika i predstojnika ureda ne. Po čemu bi Ured predsjednika bio eksteritorijalan?”

Osvrnuo se i na posljednje netrepeljivosti između MORH-a i Milanovića. Podsjetimo, MORH je u Našice pozvao medije, a Milanović nije.

“Nemam pojma da Banožićev tata ima vikendicu u Tisnu. Imate nekoga tko ima toliko slobodnog vremena i toliko doušnika da prate gdje čiji tata ima vikendicu, gdje čija žena radi.”

Osvrnuo se i na najavu Mostovaca da će organizirati referendum o covid-potvrdama. “Oni bi trebali organizirati referendum treba li zabraniti korištenje vatice za bris.”

 

Komentari